foto: scanpix
10 000 nāves gadījumu mēnesī un par 42% vairāk hospitalizāciju - Covid joprojām ir globāls drauds, brīdina PVO
Esi vesels
2024. gada 12. janvāris, 14:32

10 000 nāves gadījumu mēnesī un par 42% vairāk hospitalizāciju - Covid joprojām ir globāls drauds, brīdina PVO

Jauns.lv

Lai gan Covid-19 vairs nav "pasaules mēroga veselības apdraudējums", kāds tas bija pirms četriem gadiem, Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir paziņojusi, ka tas joprojām rada apdraudējumu.

PVO brīdina, ka saskaņā ar saņemtajiem ziņojumiem vīruss tikai decembrī vien nogalināja gandrīz 10 000 cilvēku pasaulē. 

Tajā pašā laikā Covid-19 hospitalizāciju skaits tajā pašā mēnesī ir palielinājies par 42 %, un intensīvās terapijas pacientu skaits, salīdzinot ar novembri, ir palielinājies par 62 %.

"Vīruss joprojām cirkulē, mainās un nogalina," PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss
 paziņoja 10. janvārī notikušajā preses brīfingā.

"Lai gan 10 000 nāves gadījumu mēnesī ir daudz mazāk nekā pandēmijas maksimuma laikā, šāds novēršams nāves līmenis nav pieņemams," viņš piebilda.

"No dažādiem avotiem iegūtie dati liecina, ka decembrī saslimstība pieauga, ko veicināja pulcēšanās svētku laikā."

Viņš piebilda, ka arī JN.1 variants - ļoti lipīgā Omikrona varianta pēctecis- ir izraisījis gadījumu skaita pieaugumu, kļūstot par "visbiežāk reģistrēto variantu pasaulē".

Dr. Tedross norādīja, ka skaitļi, kas liecina par Covid gadījumu skaita pieaugumu, balstās uz datiem no vairāk nekā 50 valstīm, galvenokārt no Eiropas un Amerikas. "Ir skaidrs, ka arī citās valstīs ir palielinājies saslimstības gadījumu skaits, par kuriem netiek ziņots," sacīja PVO ģenerāldirektors. 

Viņš aicināja gan valdības, gan privātpersonas turpināt veikt piesardzības pasākumus pret Covid-19, tāpat kā tas tiek darīts citu slimību gadījumā. "Mēs aicināt valdības turpināt uzraudzību un sekvenēšanu, kā arī nodrošināt iedzīvotājiem piekļuvi pieejamiem un uzticamiem testiem, ārstēšanai un vakcīnām," sacīja Dr. Tedross.

Londonas Imperiālās koledžas vīrusu eksperts profesors Pīters Openshofs nesen brīdināja, ka JN.1 Covid vilnis, kas pārņēmis Apvienoto Karalisti, varētu būt "līdz šim lielākais". Viņš aicināja britus, kuri nav saņēmuši Covid profilaktisko vakcīnu, apsvērt masku nēsāšanu sabiedriskās vietās, lai apturētu infekcijas izplatīšanos.