foto: LETA
Aptiekās trūkst lētāko valsts kompensējamo asinsspiediena regulēšanas medikamentu
"Apotheka" aptieka.
Mājas aptieciņa
2024. gada 4. janvāris, 22:18

Aptiekās trūkst lētāko valsts kompensējamo asinsspiediena regulēšanas medikamentu

Jauns.lv/LETA

Aptiekās trūkst divu lētāko valsts kompensējamo medikamentu asinsspiediena un sirdsdarbības regulēšanai, ceturtdien vēsta Latvijas Televīzija.

Kopš decembra beigām un janvāra sākuma konkrētie medikamenti, kurus 75% apmērā kompensē valsts, nav pieejami arī Latvijas zāļu lieltirgotavās. Palikuši vien daži iepakojumi atsevišķās aptiekās.

Lētāko kompensējamo zāļu paciņa pacientam izmaksā virs diviem eiro. Zaļu ražotāji sola, ka viens no medikamentiem tiks atkal piegādāts 6.februārī, bet otrs - martā.

Klientiem ir pieejami alternatīvi medikamenti, kas arī ir kompensējamo zāļu saraksta, bet izmaksās četras reizes dārgāk. Pieejamas arī citas zāles, kuras savukārt valsts nekompensē.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču nodaļas vadītāja Dagnija Bērziņa situāciju vērtē kā normālu, norādot, ka īpaši iztrūkumi nav un zāļu pieejamība vienmēr ir dinamiska. "Jebkurā brīdī var būt pieejams kāds medikaments un kāds cits var nebūt," pauda Bērziņa.

Bērziņa gan piebilda, ka zaļu ražotāji solījuši līdz pirmdienai, 8.janvārim, apzināt citas valstis un noskaidrot, vai iespējams zāles ievest no tām.