foto: Shutterstock
Silts citronūdens tukšā dūšā – 7 iemesli, kāpēc ar to jābūt uzmanīgiem
Esi vesels
2024. gada 5. janvāris, 06:23

Silts citronūdens tukšā dūšā – 7 iemesli, kāpēc ar to jābūt uzmanīgiem

Jauns.lv

Citronūdens no rīta tiek uzskatīts par teju vai veselības un skaistuma eliksīru. Tam ir daudzas veselībai labvēlīgas īpašības, piemēram, tas veicina gremošanu, stiprina imūnsistēmu, stimulē labsajūtas hormona veidošanos, bet tas nav viss. Šādam paradumam ir arī savas ēnas puses.

1. Zobu emaljas erozija

Viena no galvenajām blakusparādībām, dzerot siltu citronūdeni tukšā dūšā, ir zobu emaljas erozija. Citrons ir ļoti skābs, un, lietojot to lielā daudzumā, tas var noārdīt zobu emaljas aizsargslāni. Lai samazinātu šo risku, ieteicams dzert citronūdeni caur salmiņu un pēc tam izskalot muti ar tīru ūdeni.

2. Skābes atvilnis

Vēl viena iespējamā blakusparādība, dzerot siltu citronūdeni tukšā dūšā, ir skābes reflukss. Citrona skābums var izraisīt vai pastiprināt skābes refluksa simptomus, piemēram, grēmas un gremošanas traucējumus. 

3. Kuņģa darbības traucējumi

Silta citronūdens dzeršana tukšā dūšā dažiem cilvēkiem ar jutīgu kuņģi var izraisīt kuņģa darbības traucējumus. Citrona skābums var kairināt kuņģa gļotādu, izraisot tādus simptomus kā slikta dūša, vēdera uzpūšanās un sāpes vēderā. Ja novērojat šos simptomus, labāk pārtrauciet šo paradumu. 

4. Pastiprināta urinēšana

Ūdens ir dabisks diurētisks līdzeklis, kas nozīmē, ka tas var palielināt urīna izdalīšanos. Lai gan tas var būt noderīgi cilvēkiem ar urīnceļu infekcijām, tas var radīt problēmas tiem, kam jau ir bieža urinēšana vai problēmas ar urīnpūsli. Ja pēc citronūdens dzeršanas novērojat pastiprinātu urinēšanu, samaziniet tā lietošanu.

5. Dehidratācija

Lai gan citronūdens satur ūdeni, citronu diurētiskās īpašības var veicināt dehidratāciju. Tas jo īpaši attiecas uz gadījumiem, ja jūs lietojat lielu daudzumu citronūdens, un nekompensējat to ar pietiekamu daudzumu tīra ūdens. Lai novērstu dehidratāciju, dzeriet pietiekamu daudzumu tīra ūdens visas dienas garumā.

6. Mijiedarbība ar medikamentiem

Citronūdens var mijiedarboties ar dažiem medikamentiem, potenciāli samazinot to efektivitāti vai izraisot nevēlamu iedarbību. Piemēram, citronu ūdens var traucēt dažu antibiotiku un vairogdziedzera zāļu uzsūkšanos. Ja lietojat jebkādus medikamentus, pirms regulāras citronu ūdens lietošanas ir svarīgi konsultēties ar ārstu.

7. Alerģiskas reakcijas

Retos gadījumos dažiem cilvēkiem var rasties alerģija pret citroniem vai alerģiska reakcija uz citronūdeni. Alerģiskas reakcijas simptomi var būt nieze, nātrene, pietūkums un apgrūtināta elpošana. Ja pēc citronūdens lietošanas rodas kāds no šiem simptomiem, nekavējoties meklējiet medicīnisko palīdzību.

Tēmas