foto: Shutterstock
5 pārsteidzoši iemesli, kāpēc ziemas aukstumā ir vērts nodoties skriešanai
Esi vesels
2023. gada 4. decembris, 06:15

5 pārsteidzoši iemesli, kāpēc ziemas aukstumā ir vērts nodoties skriešanai

Jauns.lv

Aktīvo sporta nodarbību piekritējiem, brīvā dabā skriešanas cienītājiem, kuri tikai apsver, vai ir vērts apaut sporta apavus un sākt sportot ārā putenī un salā, ir laba ziņa.

"Midwest Orthopaedics at RUSH" zinātnieki apgalvo, ka skriet aukstā laikā patiesībā ir ļoti veselīgi. Ir vismaz 5 iemesli, kāpēc ir vērts to izmēģināt, raksta "Newsweek 90".

"Aukstais laiks nedrīkst likt skrējējiem sēdēt slēgtās telpās, es mudinu savus pacientus uz skrējieniem svaigā gaisā," paziņoja ortopēds Džošua Blomgrēns.

Viņš apgalvo, ka fiziskās aktivitātes ir kā "zāles" cilvēkam pat zemā gaisa temperatūrā. Aukstums palīdz mūsu organismam pārvarēt lielas distances. Un, ja salīdzinām stresu un pūles, ko cilvēka ķermenis pieliek, sportojot karstumā un aukstumā, tad ziema ir ideāla sezona skrējējam. Galvenais ņemt vērā vairākus noteikumus: neskriet ļoti zemā temperatūrā un piemeklēt sev siltu sporta apģērbu.

Skriešanai aukstumā ir 5 priekšrocības

1. Jo aukstāks, jo vieglāk skriet. "Midwest Orthopaedics at RUSH" zinātnieki apgalvo, ka vasarā, kad cilvēks karstā laikā sporto, viņš būtiski palielina sirds un asinsvadu un vielmaiņas slodzi organismam. Tas attiecas arī uz skrējieniem. Turklāt skrējiens karstumā liek mūsu ķermenim vairāk svīst. Proti, notiek siltuma atdeves process: organisms, tā vietā, lai pievērstos muskuļu kustībai, sāk mobilizēt resursus ķermeņa atdzišanai. Ar to daļēji izskaidrojams tas, kāpēc cilvēkam ir grūtāk noskriet vienādu distanci dažādās gaisa temperatūrās.

2. Skriešana aukstumā paātrina vielmaiņu. Zinātnieki saka, ka patiesībā "skrējieni salā" var palīdzēt paātrināt vielmaiņu mūsu ķermenī. Miera stāvoklī cilvēka metabolisms parasti nav tik aktīvs, taču sporta un zemo temperatūru kombinācija liek tam strādāt "uz pilnu jaudu". Tas nozīmē, ka cilvēki, kas tiecas notievēt, hipotētiski ātrāk sasniegs mērķi, ja sāks skriet ziemā, nevis vasarā.

3. Skriešana ir laba garastāvokļa "atslēga". Nav noslēpums, ka ziemas sezonu bieži pavada visai apmākušās dienas bez saulītes. Dažiem cilvēkiem šajā laikā ar garastāvokli klājas sliktāk. Zinātnieki runā arī par tādu parādību kā sezonālie afektīvie traucējumi, kas biežāk rodas ziemā. Cīnīties ar "depresiju" speciālisti iesaka ar skrējieniem. Skriešana, tāpat kā citi vingrinājumi, spēj paaugstināt serotonīna un endorfīnu līmeni organismā. Šos savienojumus vēl daži sauc par laimes hormoniem. Tātad skriešana ziemā var kļūt par jūsu dabisko antidepresantu cīņā ar sliktu garastāvokli.

4. Skriešana palīdzēs ielīst biksēs pēc Ziemassvētku mielasta. Ziema, bet jo īpaši tās pirmais mēnesis decembris ir svētku laiks, kad dažādi gardi ēdieni tiek apēsti vairāk. Tāpēc ziema ir brīnišķīgs gadalaiks, lai sāktu savam organismam dot papildu fizisko slodzi kaut vai tādēļ, lai noturētu ķermeni formā svētku laikā. Turklāt zinātnieki saka, ka skrējējiem risks nomirt jaunībā ir par 25 līdz 40 procentiem zemāks nekā citiem. Tātad pastāv iespēja, ka, pateicoties regulāriem skrējieniem, jums izdosies nodzīvot ilgāk.

5. Nogalina taukus organismā. Skriešana ir sporta veids, kas tiek uzskatīts par lielisku tauku dedzinātāju. Piemēram, lēna skriešana palīdzēs atvadīties no taukiem uz vēdera. Ziemā šo efektu pastiprina zemās temperatūras. Zinātnieki apgalvo, ka tieši ziemas skrējienu laikā organisms labāk atbrīvojas no nevēlamajiem taukiem.

Tātad ir vismaz 5 argumenti, kurus vērts uz sevi pārbaudīt, pamēģinot nodarboties ar skriešanu brīvajā laikā ziemā. Tikai neaizmirstiet svarīgu padomu par siltu, ērtu apģērbu un pareiziem apaviem. Ja esat iesācējs, sāciet ar nelielām slodzēm ātrgaitas līmenī. Pakāpeniski palieliniet slodzi un nodarbību intervālus. Piemēram, var skriet 1 minūti un tad 3 minūtes iet.