foto: Shutterstock
Izteiktākie simptomi, kas var liecināt par folijskābes trūkumu organismā
Mājas aptieciņa
2023. gada 3. novembris, 06:44

Izteiktākie simptomi, kas var liecināt par folijskābes trūkumu organismā

Jauns.lv

Par folijskābi, kas zināma arī kā B9 vitamīns, visplašāk runā grūtniecības plānošanas kontekstā, tomēr tā ir vērtīga un nepieciešama ikvienam, jo organismā tā iesaistās procesos, kas atbild par audu augšanu, kā arī atbild par smadzeņu normālu darbību un emocionālo veselību.

"Euroaptieka" farmaceite Zane Melberga skaidro, ar ko folijskābe ir vērtīga, kas liecina par tās deficītu organismā, kā arī pie kādiem veselības sarežģījumiem jo īpaši vajadzētu pievērst uzmanību pietiekamai folijskābes uzņemšanai.

Kas ir folijskābe un kādas funkcijas organismā tā pilda?

Folijskābe ir B9 vitamīns. Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka bez tās varētu mierīgi iztikt, Zane Melberga uzsver, ka folijskābe organismā iesaistās ļoti būtiskos procesos. Viens no svarīgākajiem – tā piedalās aminoskābju metabolismā, kas ir būtiski, lai ķermenis spētu ražot olbaltumvielas. Aminoskābes atrodas visā cilvēka organismā un tās ir nepieciešamas, lai organisms spētu augt un pilnvērtīgi attīstīties. Šī iemesla dēļ jo īpaši svarīgi ir, lai cilvēka organismā būtu pietiekams folijskābes līmenis periodos, kad notiek strauja audu augšana – mazulim attīstoties jeb grūtniecības laikā, zīdaiņa vecumā, kā arī pusaudžu gados. 

Kā nozīmīgu folijskābes uzdevumu farmaceite min iesaisti emocionālās veselības procesos. Folāts, kas ir aktīvā folijskābes forma, ir iesaistīts serotonīna, kas zināms kā “laimes hormons” un dopamīna sintēzē, kam ir būtiska loma emociju regulēšanā. Lai palīdzētu stabilizēt emocionālo stāvokli, farmaceite iesaka gan bērniem, gan pieaugušajiem izvērtēt ikdienā uzņemto folijskābes daudzumu un pārliecināties, vai tas ir pietiekams. 

Tāpat arī kopā ar vitamīnu B12 folijskābe piedalās eritrocītu jaunveidē. Eritrocītu jeb sarkano asins šūnu galvenā funkcija ir skābekļa pārnešana, līdz ar to pietiekams B grupas vitamīnu līmenis asinīs ir vitāli svarīgs ikvienam cilvēkam. 

Folijskābe ir būtiska arī DNS sintēzei un šūnu atjaunošanai. Tā iesaistās procesos, kas atbild par ādas, nagu un matu veselību. Ja organismā folijskābe ir pietiekamā apjomā, arī ādas un matu stāvoklis var ievērojami uzlaboties, padarot tos dzīvīgākus un mirdzošākus, tādēļ pietiekams folijskābes līmenis asinīs ir vienlīdz svarīgs gan pieaugušajiem, gan arī bērniem. Folijskābes līmeni organismā iespējams pārbaudīt, veicot asins analīzes.

Nogurums, vājums un reiboņi? Pārbaudi folijskābes līmeni

Izteiktākie simptomi, kas var liecināt par folijskābes trūkumu organismā, ir anēmija jeb asins trūkums organismā, kas var veicināt vājumu un ilgstošu nogurumu. Tāpat arī kā pirmie signāli var būt ādas un gļotādas bojājumi, imūndeficīts jeb izteikti pazemināta imunitāte. Arī nespodri mati un nagi, reiboņi un  bāla āda var liecināt par folijskābes trūkumu. Farmaceite uzsver, ka šīs veselības problēmas nav jāpiecieš, bet gan jāuztver kā pamudinājums pēc iespējas drīz doties pie ārsta, lai pārliecinātos gan par to, vai nav nepieciešams papildus uzņemt folijskābi, gan par kopējo veselības stāvokli. 

Kā visefektīvāk uzņemt folijskābi?

Folijskābi dabiski organismā ražo baktērijas, kas atrodas cilvēka zarnu traktā, taču ar uzturu tās vislabāk var uzņemt ēdot salātus, spinātus, aknas, nieres, kā arī tomātus. Aptiekās ir pieejami dažādi folijskābi saturoši līdzekļi, tostarp tablešu, kapsulu un izsmidzināmā formā. Ieteicamais un nepieciešamais folijskābes daudzums ir 0,2 līdz 0,4 mg diennaktī, bet atsevišķos gadījumos deva var būt lielāka, piemēram, grūtniecības laikā vai izteikta folijskābes deficīta gadījumā, taču lielāku devu drīkst uzņemt, konsultējoties ar ārstu. Farmaceite Zane Melberga skaidro, ka folijskābe ir ūdenī šķīstoša viela, tādēļ to visefektīvāk ir uzņemt ūdenī izšķīdinātas tabletes veidā, savukārt, ja tomēr tā tiek uzņemta kā tablete, tad noteikti ir jāuzdzer vismaz viena glāze ūdens, lai tā pietiekami labi uzsūktos organismā.

Kādēļ folijskābe ir tik vitāli svarīga grūtniecēm?

Zane Melberga uzsver, ka folijskābi ir akūti nepieciešams lietot ne vien grūtniecības laikā, bet jo īpaši pirms tās un agrīnajā periodā, kad sieviete pati, iespējams, vēl nezina, ka ir stāvoklī. Par svarīgāko iemeslu, kādēļ ir tik svarīgi, lai folijskābe būtu sievietes organismā, tiklīdz bērniņš ir ieņemts, farmaceite min nepieciešamību pildīt tās primāro funkciju – novērst bērniņa nervu caurulītes defektu. Ir būtiski, lai folijskābe pietiekamā līmenī ir sievietes organismā jau pāris dienas pēc bērna ieņemšanas, jo tā piedalās procesos, kas organismā atbild par bērna attīstību.