foto: Shutterstock
Jauns pētījums par vitamīnu D sagrauj cerības
Mājas aptieciņa
2023. gada 9. oktobris, 06:44

Jauns pētījums par vitamīnu D sagrauj cerības

Jauns.lv

Saskaņā ar jaunu pētījumu, kas trešdien, 4. oktobrī, publicēts žurnālā "British Medical Journal", D vitamīna lietošana nepalīdz novērst slimības lielākajai daļai cilvēku, vēsta CNN. 

Drēgnajos ziemas mēnešos, kad dienas ir īsas un debesis apmākušās, daudzi cilvēki var meklēt saules gaismas priekšrocības pudelītes veidā un ķerties pie uztura bagātinātājiem ar D vitamīnu. Šis vitamīns, kas dabiski veidojas ādā, kad tā tiek pakļauta saules gaismai, ir nepieciešams, lai uzturētu veselus kaulus, zobus un muskuļus un novērstu to trauslumu un lūzumu risku.

Taču, pārskatot klīniskajos pētījumos iegūtos pierādījumus par uztura bagātinātāju ietekmi, ir konstatēts, ka mēģinājumi iegūt D vitamīnu ar uztura bagātinātāju palīdzību nav tik lietderīgi, kā cerēts. 

"Mēs secinām, ka pašreizējie pierādījumi neapstiprina D vitamīna uztura bagātinātāju lietošanu slimību profilaksei," savā paziņojumā norāda Oklendas Universitātes (Jaunzēlande) medicīnas asociētais profesors Marks Bollands. 

Tomēr pētnieki atzīst, ka D vitamīna lietošana uztura bagātinātāja veidā varētu būt lietderīga cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts kritienu un kaulu lūzumu risks, piemēram, pensionāriem. Tāpat pētnieki uzsver, ka D vitamīna lietošana joprojām ir laba prakse cilvēkiem, kas dzīvo aukstākā klimatā. 

Pietiekams D vitamīna daudzums novērš arī rahītu bērniem un osteomalāciju - kaulu mīkstināšanos - pieaugušajiem. "Mēs cenšamies novērst šīs slimības," sacīja pētnieks. 

Lai uzturētu augstu D vitamīna līmeni organismā, ir nepieciešams ēst ar D vitamīnu bagātu pārtiku, piemēram, treknas zivis, olu dzeltenumus, sarkano gaļu un aknas, ko ne visi spēj pienācīgi nodrošināt, tāpēc pētnieki uzsver, ka gada tumšajā periodā – rudenī un ziemā – D vitamīna lietošana uztura bagātinātāju veidā ir apsverama. 

Pētījumi nebija pārliecinoši arī par citiem ieguvumiem, kas, kā apgalvots, ir saistīti ar D vitamīnu. "Mēs nesaskatījām pārliecinošus pierādījumus tam, ka D vitamīns pasargā arī no citām slimībām, piemēram, sirds slimībām vai vēža," uzsvēra pētnieks.