foto: Shutterstock
Cik pakāpienu dienā jāuzkāpj, lai samazinātu savu risku nomirt no sirds slimības? 
Esi vesels
2023. gada 5. oktobris, 06:39

Cik pakāpienu dienā jāuzkāpj, lai samazinātu savu risku nomirt no sirds slimības? 

Jauns.lv

Daudz un plaši diskutēts par to, cik soļu dienā jānoiet, lai saglabātu labu veselību un fizisko formu, taču liela nozīmē ir arī uzkāpto pakāpienu daudzumam. Pētījumā noskaidrots, ka katru dienu uzkāpjot līdz piektajam stāvam, varam samazināt sirds un asinsvadu slimību risku par 20 procentiem, vēsta portāls "Express". 

"Īsi augstas intensitātes kāpšanas pa kāpnēm paņēmieni ir laika ziņā efektīvs veids, kā uzlabot sirds un elpošanas orgānu darbību," pauž Tulānas Universitātes Sabiedrības veselības un tropu medicīnas skolas Ņūorleānā profesors Lū Čī. 

Profesors piebilst, ka kāpšana pa kāpnēm ir primārs profilakses līdzeklis sirds un asinsvadu slimībām visās populācijās. 

Pētījumā piedalījās 45 000 dalībnieku. Sākumā tika novērtēta viņu sirds veselība un ģenētiskie riski attiecībā uz sirds un asinsvadu slimībām. Šiem dalībniekiem tika uzdoti jautājumi par viņu dzīvesveida paradumiem un to, cik bieži viņi kāpj pa kāpnēm. Pēc tam dalībnieku veselība tika novērota vidēji 12 gadus. 

Rezultāti parādīja, ka kāpšana pa kāpnēm ik dienas, būtiski samazina sirds un asinsvadu slimību risku. Pētījums publicēts žurnālā "Atherosclerosis."

Sirds un asinsvadu slimības ir nāves cēlonis numur 1 visā pasaulē. Tām var būt dažādi cēloņi, taču visbiežākie iemesli ir ateroskleroze un/vai augsts asinsspiediens. Tomēr mainot dzīvesveidu un uztura paradumus, sirds slimību risku ir iespējams samazināt ikvienam no mums.