foto: Zane Bitere/LETA
Kardiologs par pašu tipiskāko pazīmi, kas apliecina – ir noticis infarkts 
Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs un Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis.
Runā speciālists
2023. gada 27. septembris, 11:01

Kardiologs par pašu tipiskāko pazīmi, kas apliecina – ir noticis infarkts 

Jauns.lv

Kā atpazīt miokarda infarkta pazīmes un kā sniegt pirmo palīdzību, ja tas skāris kādu tuvinieku, Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" skaidro kardiologs Andrejs Ērglis. 

Kardiologs uzsver, ka būtiskākais ir līdz tam vispār nenonākt, kas ietver dzīvesveidu, labu omu, mentālo veselību, fizisko aktivitāti. 

Taču ne mazāk svarīgi ir atpazīt pašas pirmās infarkta pazīmes. "Galvenā lieta ir sāpes aiz krūšu kaula kas var izstarot arī uz kreiso plecu vai žokli, muguru. Var būt arī mazāk tipiskas pazīmes, piemēram, nepamatoti slikta dūša," teic Ērglis. 

Kardiologs norāda, ka infarkts ir iespējams arī jauniem cilvēkiem – vīriešiem un sievietēm pēc 40 gadu vecuma, taču nepiekrīt apgalvojumam, ka infarkts „paliek jaunāks”. 

Ārsts arī norādīja, ka būtiski infarktu atpazīt un rīkoties, jo sievietes mēdz būt pacietīgākas, bet vīrieši bieži vien nestāsta, ka kaut kas nav lāgā.

Pirmā lieta, kas jādara infarkta gadījumā – jāzvana Neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai. Kardiologs uzsver, ka arī tuvinieki var palīdzēt, līdz mediķu ierašanās brīdim. Piemēram, mēģināt nomierināt infarkta skarto, atguldīt, atvērt apkaklīti u.c. 

Sirdstrieka jeb miokarda infarkts ir pēkšņa un kritiska asins plūsmas samazināšanās kādā no sirds muskuļa daļām, kā rezultātā sirds audos veidojas skābekļa trūkums.

Miokarda infarktu var izraisīt ģenētiski faktori, paaugstināta holesterīna koncentrācija, augsts arteriālais asinsspiediens, smēķēšana, liekais svars, zemas fiziskās aktivitātes, cukura diabēts.