foto: Shutterstock
Ekspertus izbrīna kārtējais "TikTok" trends, kas sola tikt vaļā no migrēnas apšaubāmas "ārstēšanas" rezultātā
Esi vesels
2023. gada 21. septembris, 20:34

Ekspertus izbrīna kārtējais "TikTok" trends, kas sola tikt vaļā no migrēnas apšaubāmas "ārstēšanas" rezultātā

Jauns.lv

Vietnē "TikTok" gluži vai par jaunu trendu kļuvuši video ar padomiem migrēnas ārstēšanā izmantot citronus. Eksperti gan norāda, ka šie augļi var tieši pastiprināt galvassāpes, nevis tās mazināt. 

"TikTok" lietotāja Kasa Kavano raksta: "Ja apēd veselu, svaigu citronu, tas apstādinās migrēnu. Esmu izmēģinājusi dažādus medikamentus un citas metodes, bet nekas nestrādā tik labi, kā visparastākais citrons!". 

Tikmēr asinsvadu medicīnas eksperts, Dr. Mahjārs Madahalī uzsver, ka "nav pietiekami daudz pierādījumu, kas apstiprinātu, ka citroni tiešām palīdz mazināt migrēnas izraisītas galvassāpes. Turklāt citroni satur tiramīnu, kas, cita starpā, ir tieši saistīts ar migrēnas rašanos."

"Tīramīns var izraisīt nervu šūnās noradrenalīna izdalīšanos, hormona, kam ir svarīga loma cīņas vai bēgšanas reakcijā," paskaidro Dr. Madahalī. "Tas var paaugstināt asinsspiedienu un pastiprināt galvassāpes," viņš piebilda.

Saskaņā ar Lielbritānijas Nacionālā galvassāpju fonda datiem cilvēkiem, kuri lieto diētu ar zemu tiramīna līmeni, lai novērstu galvassāpes, citronus vajadzētu lietot piesardzīgi.

Migrēna var izraisīt stipras, pulsējošas sāpes galvā, kas parasti skar vienu galvas pusi. Tā ilgst vairākas stundas vai dienas, būtiski ietekmējot cilvēka dzīves kvalitāti.