foto: Publicitātes foto
Ieteikumi kā izvairīties no saaukstēšanās vīrusiem un kā rīkoties, ja tomēr ir sanācis tos noķert
Publicitātes foto.
Esi vesels
2023. gada 18. septembris, 10:05

Ieteikumi kā izvairīties no saaukstēšanās vīrusiem un kā rīkoties, ja tomēr ir sanācis tos noķert

Sadarbības projekts

Tuvojošais rudens katru gadu ģimenēm nāk ar zināmu satraukumu. Zinot, ka tūlīt visapkārt sāksies iesnas, klepus un šķavas, rodas jautājums, vai maz iespējams sevi un savu ģimeni no rudens vīrusu infekcijām pasargāt. Kā izvairīties un pasargāt sevi un savu ģimeni no saaukstēšanās, un ko darīt, ja vīrusi Tevi ir pārsteiguši nesagatavotu? Atbildes un ieteikumus veselības saglabāšanai rudens sezonā sniedz SILVANOLS farmaceite, Uzturzinātņu maģistrante Arita Borzova.

Kā nesaslimt?

foto: Publicitātes foto
Farmaceite, Uzturzinātņu maģistrante Arita Borzova.

Mazini stresu

Pārmērīgs stress nojauc organisma dabiskās aizsardzības spējas. Ieteikumi mazāk satraukties un mazāk stresot tiešām nāk par labu. Ir lietas, kuras mēs mainīt nevaram, un par tām nav vērts satraukties. Ir vērts atgādināt, ka bērni ļoti jūt vecāku emocionālo stāvokli, un daudzas lietas viņi emocionāli uzņem uz sevis. Jo labvēlīgāks emocionālais klimats būs ģimenē, jo ģimene būs veselīgāka.

Sakārtots zarnu trakts, veselīga zarnu mikroflora

Arvien vairāk ir pētījumu un pierādījumu kā vesels un sakārtots zarnu trakts, ar veselīgu zarnu mikrofloru ietekmē imunitāti.  Viens no būtiskiem faktoriem vesela zarnu trakta nodrošināšanai, ir pietiekams šķiedrvielu daudzums uzturā. Silvanols GoDetox satur augstvērtīgu šķīstošo šķiedrvielu kompleksu, kas savukārt vairo veselīgo baktēriju, Lacto- un Bifibaktēriju daudzumu zarnu traktā, tādējādi veicinot veselīgu zarnu mikrofloru.

foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto.

Stiprini organismu!

Iestājoties rudenim, organisma imūnsistēma - sistēma, kas cīnās ar baktērijām un vīrusiem, darbojas pastiprinātā režīmā. Imunitātei ir izšķiroša loma veselības saglabāšanā, un novājināta imūnsistēma neļauj ķermenim efektīvi pretoties dažādām saslimšanām. Tāpēc būtiskākais saaukstēšanās sākumā ir sava organisma stiprināšana. Ēd augļus un dārzeņus, lai uzņemtu svarīgākās uzturvielas un vitamīnus, uzņem sabalansētu uzturu, kārtīgi izgulies, uzturies svaigā gaisā un atceries regulāri izkustēties. Ja jūti, ka Tavs organisms ir pavisam novājināts, ir vērts apsvērt tā atbalstīšanu ar papildu  dabīgas izcelsmes vitamīniem, minerālvielām un citām imunitātes spēcināšanai nozīmīgām vielām - cinku, C un D3 vitamīniem, omega 3 taukskābēm, laktoferīnu. Šajā periodā, kad ir jau noķerti pirmie vīrusi, talkā nāks arī antioksidantu lietošana, kas palīdzēs labāk cīnīties ar ārējās vides kaitīgajiem faktoriem. Viens no šādiem antioksidantiem, kam ir pierādīta pretvīrusu iedarbība ir kvercetīns.

Pastiprināti ievēro tīrību un higiēnu

Lielākā daļa cilvēku saaukstēšanās vīrusus noķer savstarpējo kontaktu ceļā - nonākot saskarē ar sīkajiem pilieniem, ko izplata apkārt klepojošie un šķaudošie cilvēki. Un nonākt saskarē ar šiem lidojošajiem vīrusiem un baktērijām ir ļoti viegli - piemēram, sarokojoties vai pieskaroties virsmām, kur tie nonākuši, arī tos ieelpojot. Tāpēc - mazgā bieži rokas un izmanto ziepes, lai samazinātu iespēju saslimt. Virsmu tīrīšana arī nenāks par skādi - mēs visi zinām, cik daudz mikrobu un netīrumu atrodami uz durvju rokturiem, tāpēc labāk tos regulāri notīrīt! Neaizmirsti kārtīgi vēdināt un mitri uzkopt telpas.

Izvairies no cieša kontakta!

Ja darbā kārtējo reizi ieradies kāds “varonis”, kas uz darbu atnācis slims, izvairies no cieša kontakta, lai sevi neaplipinātu. Bieži vēdini telpas, un atgādini kolēģim, ka drošākais un ātrākais ceļš uz atveseļošanos ir miers un atpūta, kas ļauj organismam veltīt visus spēkus slimības uzveikšanai. Ja nu tomēr saslimis esi pats, padomā par sevi un parūpējies par saviem apkārtējiem, un paliec mājās.

Vīruss tomēr noķēris - ko nu?

Tomēr. Temperatūra, galvassāpes, sāpes kaklā, klepus, iesnas, šķaudīšana. Saaukstēšanās klāt. Lai organisms tiktu galā ar šo slimības uzbrukumu un spētu veiksmīgi iznīcināt vīrusus, tam var nedaudz palīdzēt. Tas īpaši būtiski ir saaukstēšanās sākuma stadijā, kad ar dabīgiem un efektīviem līdzekļiem var censties organismam palīdzēt uzveikt slimību.

Pats svarīgākais nosacījums – atpūties un izgulies!

Noteikti jāizmanto iespēja pavadīt dienu mājās - miers, atpūta un miegs ir lieliskas zāles pret saslimšanu, un reizēm organismam nepieciešamas tikai 24 stundas miera, koncentrējoties uz vīrusu uzveikšanu, lai saaukstēšanās būtu galā. Atvēlot savam organismam tam vajadzīgo laiku cīņai ar saslimšanu, Tu ne vien palīdzi sev ātrāk “tikt uz kājām”, bet arī rūpējies par savu apkārtējo veselību.

Sāc dzert ūdeni, sulas un zāļu tējas - daudz!

Saaukstēšanās laikā organismam nepieciešams uzņemt vairāk šķidruma nekā parasti. Bagātīgāka šķidruma uzņemšana arī var palīdzēt mazināt tādus nepatīkamos simptomus kā kakla sāpes un aizliktu degunu. Jo vairāk tiks uzņemts šķidrums, jo ātrāk no organisma tiks izskaloti tie toksīni, kurus atstājuši vīrusi, un jo ātrāk uzlabosies kopējā pašsajūta.

Atvieglo simptomus!

Visiem labi zināmas ir tautas metodes saaukstēšanās simptomu atvieglošanai, tomēr ērtāk ir izmantot dažādus dabīgus līdzekļus, kas īpaši izstrādāti un paredzēti tieši saaukstēšanās gadījumiem. Piemēram, eikaliptu un piparmētru ēteriskās eļļas atvieglos elpošanu un samazinās deguna aizlikumu. Šīs ēteriskās eļļas ir Silvanols aroma plākstera RinoQuick sastāvā, kas ir ērts lietošanā – pielīmē sev vai bērnam pie apģērba, un aromātiskās eļļas vismaz astoņu stundu garumā iesnu gadījumā palīdzēs vieglāk elpot. Gan iesnu profilaksei, gan arī jau aizlikta deguna gadījumā ir vērts mājas aptieciņā turēt Rinogel zīmola produktus. Tiem ir dabīgs sastāvs un efektīva iedarbība iesnu gadījumā.  Savukārt kairinošo sausuma sajūtu kaklā var remdēt  sūkājamās pastilas, kas ilgstoši veicina siekalu izdalīšanos un kairinātās gļotādas mitrināšanu. Tādā veidā dabiski tiek veicināta gļotās pašattīrīšanās. Jaunums ir mīkstās sūkājamās pastilas Faringo SOFT, kas ir saudzīgas mutes gļotādai, satur hialuronskābi, kas papildus mitrina mutes gļotādu, alteju un smilstērkšķu eļļu. Savukārt, bērniem kakla veselībai un gļotādas mitrināšanai jau gadiem sevi ir pierādījuši FaringGo’s lollipops - dabīgas ledenes uz kociņa ar vērtīgo smiltsērkšķu eļļu un C vitamīnu.

Uzņem svarīgākās uzturvielas un vitamīnus!

Saaukstēšanās sākumā Tev vēl ir iespēja dot organismam sparu, lai tas spētu cīnīties pret vīrusu. Prakse un pētījumi rāda, ka, piemēram, cinkam var būt pozitīva ietekme uz organismu saaukstēšanās sākumposmā, kā arī tā lietošana var samazināt saaukstēšanās ilgumu un atvieglot simptomus. Noderēs arī C, B un D vitamīni - tie paši, kas nepieciešami imunitātes stiprināšanai. Tā kā saaukstēšanās jau sākusies, tos vēlams uzņemt koncentrētā veidā. Pievērs uzmanību arī tādai vielai kā laktoferīns, kas ir iedzimtās imūnsistēmas viens no galvenajiem faktoriem, tam piemīt baktericīda, pretvīrusu iedarbība. Laktoferīnu var uzņemt kapsulu veidā, bet bērniem ir izstrādāts mutē izsmidzināms līdzeklis GoImmune KIDS, kas koncentrētā veidā satur laktoferīnu. Atbalstot savu imunitāti un veselību, saaukstēšanās un vīrusu infekciju gadījumā, ir vērts lietot dabas vielu līdzekļus ar pierādītu efektivitāti. Silvanols ir radījis GoImmune Strong – zinātniski pierādītu produktu, kam 2020. gadā LU un pētniecības centra BIOR laboratorijās tika pierādīta antibakteriāla iedarbība. Pētījumā iegūtie dati ļauj GoImmune strong lietot elpceļu vīrusu infekciju profilaksei un ātrākai veselības atgūšanai saslimšanas gadījumā.

foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto.

Būtiskākais gan saaukstēšanās profilaksē, gan ārstēšanā, ir rūpes par sevi un savlaicīga pirmo simptomu identificēšana, lai laikus varētu uzsākt ārstēšanu un palīdzētu organismam uzveikt noķerto vīrusu. Taču noteikti jāatceras, ka, ja vairākas dienas stāvoklis neuzlabojas vai, ja novēro augstu temperatūru - nepaļaujies uz pašārstēšanos un labām domām, bet gan noteikti meklē ārsta palīdzību!

Uztura bagātinātāji. Uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Ieskaties Silvanols e-veikalā www.silvanols.lv
līdz 15.10.2023 Imunitāti spēcinošiem produktiem – 30% atlaide