foto: Shutterstock
Produktu saraksts, kas var palīdzēt uzlabot veselību
Runā speciālists
2023. gada 18. septembris, 07:09

Produktu saraksts, kas var palīdzēt uzlabot veselību

"100 Labi padomi Par veselību"

Lai pēc iespējas samazinātu risku saslimt ar dažādiem augšējo elpceļu vīrusiem, ir jāparūpējas par labu veselību un jānovērš riska faktori, kurus novērst ir mūsu spēkos. Kā varam palīdzēt savai imunitātei ar uzturu, skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.

Ir vajadzīgas uzturvielas!

Lai organisms un imūnsistēma varētu normāli funkcionēt, ir nepieciešama regulāra uzturvielu piegāde. Nav tā, ka visi vitamīni, minerālvielas, aminoskābes un citas vielas jāuzņem katru dienu, jo cilvēka organismam ir savas rezerves, taču, kad tās ir izsmeltas, rodas problēmas.

Ir savienojumi, kuru labvēlīgā iedarbība uz organismu tiek īpaši izcelta. Pie tiem pieder antioksidanti, Omega 3 taukskābes, probiotikas, atsevišķi vitamīni, minerālvielas, šķiedrvielas un citi bioloģiski aktīvi savienojumi. Antioksidanti cīnās ar brīvajiem radikāļiem (aizkavē oksidēšanās procesus), Omega 3 samazina iekaisuma veidošanos, probiotikas rūpējas par baktēriju pievedumu zarnu traktam, vitamīni un minerālvielas piedalās dažādās vielmaiņas reakcijās, un šķiedrvielas (tikai prebiotiskās) baro zarnu mikrofloru. Šīs ir tikai dažas funkcijām, ko konkrētās uzturvielas veic, taču tās katra savā veidā dod atbalstu imūnsistēmai.

Lai nodrošinātu labu veselību, ir būtiski, lai netrūktu cinka, selēna un dzelzs, tāpēc jāpievērš uzmanība to daudzumam uzturā. Lai varētu laikus novērst uzturvielu nepietiekamību un deficītu, ir vērts laiku pa laikam nodot analīzes.

Atklāts, ka D vitamīna papildu uzņemšana un optimāls tā līmenis palīdz samazināt saslimšanas risku ar akūtām augšējo elpceļu saslimšanām.

Ir svarīgi ēst ar C vitamīnu bagātīgus produktus vai periodiski uzņemt papildus C vitamīna preparātus. 

Šķiedrvielu uzņemšana svarīga ne tikai regulārai vēdera izejai, bet arī labākai aizsardzībai pret vīrusiem, jo no tām barojas zarnu baktērijas, kas savukārt saražo vērtīgus savienojumus, piemēram, īso ķēžu taukskābes.

Atcerieties, ka augļiem un dārzeņiem uzturā jābūt katru dienu – jo vairāk un krāsaināk, jo labāk. Vēlams uzņemt gan termiski apstrādātā, gan svaigā veidā.

Produkti, kas var palīdzēt uzlabot veselību:

Nākamā lapa: Ķiploki