foto: Shutterstock
Vienā ēdamkarotē kečupa tējkarote cukura! Kuri produkti slēpj "balto nāvi" visvairāk, un kā zināt, cik dienā to apēd?
Esi vesels
2023. gada 8. septembris, 07:01

Vienā ēdamkarotē kečupa tējkarote cukura! Kuri produkti slēpj "balto nāvi" visvairāk, un kā zināt, cik dienā to apēd?

"100 Labi Padomi"

Tas, ka cukurs lielā daudzumā kaitē veselībai, ir vispārzināms fakts. Lai samazinātu tā patēriņu, cilvēki vispirms atsakās no saldumiem, jo skaidri saprot, ka dažādi saldi našķi satur daudz cukura. Pie tējas un kafijas liek klāt mazāk cukuru vai atsakās no tā pavisam.

Cukurs spēlē paslēpes 

Skaidro ARS Rehabilitācijas centra uztura speciāliste Anete Mačukāne.

Visgrūtāk kontrolēt nevis salduma patēriņu un kafijai pievienoto cukuru, bet gan tā dēvēto slēpto cukuru, kas lielā daudzumā atrodams visdažādākajos pārtikas produktos. Tā daudzums uz iepakojuma parasti norādīts uz 100 g produkta. Lai saprastu, cik daudz cukura tu uzņem, jārēķina līdzi.

Pārtikas produktiem pievienotais cukurs slēpjas zem šādiem nosaukumiem: glikoze, fruktoze, kukurūzas sīrups, invertcukurs, dekstroze un daudziem citiem. Cukuru satur arī žāvēti augļi, kas pievienoti daudziem produktiem. Pievērs uzmanību arī sāļo produktu etiķetēm, īpaši dažādām mērcēm, kas arī nereti satur diezgan daudz cukura. Piemēram, ēdamkarote Heinz kečupa satur tējkaroti cukura.

Iemācies rēķināt līdzi

Lai zinātu, cik daudz cukura apēd, tev ir jārēķina līdzi, jo, pat ēdot veselīgu produktu, kam pievienots cukurs, ļoti viegli var pārsniegt dienas normu. Piemēram, izdzerot 200 g Baltā eko jogurta ar garšu, tu uzņem 28 g cukura, tādējādi pārsniedzot dienas normu. Ja jogurtam vēl pievieno 50 g saldinātas granolas, tad klāt nāk 10 g cukura.

Ļoti daudziem produktiem ir pievienots cukurs, un mums pat neienāk prātā, ka tā daudzums ir tik liels. Slēptā cukura meklējumos lielu vērību pievērs piena produktiem ar garšām, piemēram, bērnu iecienītais piens Rasēns ar dažādām garšām satur gana daudz cukura.

Uzlabo ēdienu 

Vislabāk izvēlies produktus, kuros cukura daudzums nepārsniedz 5 g uz 100 g produkta. Ja ēd produktu, kurā ir 5–10 g cukura uz 100 g, tad ātri vien vari pārsniegt cukura dienas normu. Ja produktā ir vairāk nekā 10 g cukura, to labāk atstāj veikalā.

Kā ēdienu padarīt saldāku un garšīgāku? Pievieno tam sagrieztu augli vai ogas. 

Zināšanai

Cukura dienas norma ir 25 grami – tās ir apmēram piecas tējkarotes.

Pārsteidzoši slēptā cukura avoti: 

  • Dažādas sāļās mērces
  • Granola batoniņi
  • Jogurts
  • Salātu mērces
  • Brokastu graudaugu pārslas
  • Zemesriekstu sviests
  • Žāvēti augļi
  • Proteīna batoniņi
  • Baltmaize

Tēmas