foto: Shutterstock
10 000 soļu ir par daudz! Cik patiesībā dienā jānoiet, lai gūtu labumu veselībai?
Esi vesels
2023. gada 14. augusts, 07:01

10 000 soļu ir par daudz! Cik patiesībā dienā jānoiet, lai gūtu labumu veselībai?

Jauns.lv

Jau sen tiek apgavots, ka 10 000 soļu ir “maģiskais skaitlis”, kas jācenšas noiet dienas laikā, lai saglabātu labu fizisko formu un veselību, taču jauns pētījums liecina, ka pietiek ar mazāk nekā 5000 soļu dienā, lai gūtu labumu, vēsta BBC. 

Analizējot vairāk nekā 226 000 cilvēku visā pasaulē, tika konstatēts, ka pietiek ar 4 000 soļu, lai sāktu samazināt priekšlaicīgas nāves risku jebkāda iemesla dēļ. Nedaudz vairāk nekā 2300 ir pietiekami, lai sniegtu labumu sirdij un asinsvadiem. Katrs papildu 1 000 soļu, kas pārsniedz 4 000 soļu, līdz pat 20 000 soļu samazina risku nomirt priekšlaicīgi par 15 %.

Komanda no Lodzas Medicīnas universitātes Polijā un Džona Hopkinsa Universitātes Medicīnas skolas ASV konstatēja, ka iešana ar kājām labvēlīgi ietekmē visu dzimumu un vecumu cilvēkus neatkarīgi no dzīvesvietas.

"Es uzskatu, ka mums vienmēr jāuzsver, ka dzīvesveida izmaiņas, tostarp uzturs un fiziskās aktivitātes, kas bija mūsu analīzes galvenais varonis, varētu būt vismaz tikpat efektīvas vai pat vēl efektīvākas sirds un asinsvadu riska samazināšanā un dzīves pagarināšanā, nekā mūsdienu medikamenti,” sacīja profesors Macejs Banahs no Lodzas universitātes. 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem nepietiekamas fiziskās aktivitātes ir cēlonis 3,2 miljoniem nāves gadījumu gadā - tas ir ceturtais biežākais nāves cēlonis pasaulē.

"Pārāk ilga sēdēšana var izraisīt arī dažādas muguras problēmas, mēs to bieži novērojam cilvēkiem, kas strādā birojā, jo viņu mugura pastāvīgi atrodas saspiestā stāvoklī, kas vēlāk dzīvē rada daudz vairāk problēmu,” piebilda profesors. 

Pastaigas var pazemināt asinsspiedienu, stiprināt muskuļus, lai aizsargātu kaulus, tās var paaugstināt enerģijas līmeni, kā arī sniegt endorfīnus un līdztekus veselīgam uzturam palīdzēt uzturēt veselīgu svaru.

Tēmas