foto: scanpix
Kā alkohols izposta cilvēku. Kā diena pret nakti – sieviete, kura atguvās no alkoholisma, atrāda savas bildes
Pirms un pēc.
Esi vesels
2023. gada 8. augusts, 06:17

Kā alkohols izposta cilvēku. Kā diena pret nakti – sieviete, kura atguvās no alkoholisma, atrāda savas bildes

Jauns.lv

35 gadus vecā Ebija Felthama no Londonas alkoholu sāka lietot jau būdama vien 14 gadus veca. Lai pārciestu tēva pāragro nāvi, Ebija dzēra katru dienu, pat divas viskija pudeles dienā. 

10 gadus, strādājot bāros, jaunā sieviete slēpa savu kaitīgo ieradumu. “Es varēju izdzert pat vairākas stiprā alkohola pudeles dienā. Sāku dzert, līdzko pamodos, un turpināju, līdz aiziešanai gulēt,” britu medijiem stāsta Ebija. 

Jaunā sieviete atzīst, ka vienmēr cīnījusies ar garīgās veselības problēmām, dzeršana bijis vienīgais veids, kā aizmirsties. Covid-19 pandēmijas laikā Ebija bija spiesta atgriezties vecāku mājās. Sākumā viņa turpināja dzert, līdz piedzīvoja dzīvi mainošu atklāsmi. 

foto: scanpix
Ebija alkohola varā.

Kamēr viņa gultas malā novietoja sešas tukšas vīna un alus pudeles, kas bija paslēptas atkritumu maisā, viņa atcerējās, ka to pašu darīja, kad viņai bija 16 gadu. “Tas viss mani pārsteidza vienā mirklī. Man bija pilns aplis, un es jutos tā, it kā man pie sejas būtu pielikts spogulis, stāsta Ebija. 

Ebija saprata, ka viņas atkarība sākās, kad bērnībā piedzīvoja smagu zaudējumu. “Man šķita, ka es nevaru ne ar vienu saprasties, ja nedzēru. Alkohols man lika justies normālai”. 

foto: scanpix
Ebija, būdama brīva no alkohola atkarības.

“Kad es sapratu, ka tas vairs nedrīkst turpināties, bija ļoti grūti. Man bija fiziski slikti būt skaidrā. Fiziski biju praktiski nejūtīga, ļoti nogurusi, bija sajūta, kā katru dienu būtu noskrējusi maratonu. Pēdējie desmit gadi manas dzīves ir alkohola nozagti,” atskārst Ebija. 

“Tagad man ir normāla dzīve, attiecības, darbs. Esmu sākusi strādāt arī pie savas garīgās veselības.”. 

foto: scanpix
Ebija, būdama brīva no alkohola atkarības.

Alkohols ir ķīmiska, psihoaktīva un atkarību izraisoša viela, kas kavē vai pazemina centrālās nervu sistēmas aktivitāti, un negatīvi iedarbojas uz visām orgānu sistēmām. Alkohola ietekmē tiek izmainīta cilvēka uztvere, emocijas, kustības, redzes un dzirdes spējas. Būtiski pieaug trauksmes, depresijas un agresijas risks, kā arī attīstās mācīšanās, atmiņas un miega traucējumi, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). 

Alkohola lietošana ir cēlonis vairāk nekā 60 dažādām hroniskām slimībām, kā arī dažādām neiropsihiskām kaitēm. 

Ko alkohols nodara organismam, lasi šeit!

Ja arī tevi skārusi kāda atkarība, palīdzību, lai to pārvarētu, vari meklēt Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā, Latvijas anonīmo alkoholiķu sadraudzībā, kā arī privātajos medicīnas centros, kas specializējas alkohola un narkotisku vielu atkarības ārstēšanā.