foto: Shutterstock
Tautas gudrība vēsta: vairosies skaistums un brīnumains spēks! Ar ko tik īpašs raspodiņš? 
Dabasspēks
2023. gada 24. jūnijs, 06:46

Tautas gudrība vēsta: vairosies skaistums un brīnumains spēks! Ar ko tik īpašs raspodiņš? 

"100 Labi Padomi"

Jau pats nosaukums raspodiņš jeb rasaskrēsliņš vēsta par noslēpumainu krātuvi, kur ik rītu sakrājas rasa. Tautas gudrība vēsta, ka, mazgājot ar to muti, vairosies skaistums, turklāt var iegūt brīnumainu spēku.

Raspodiņš zinātnisko nosaukumu Alchemilla vulgaris ieguvis, pateicoties alķīmiķu pārliecībai, ka rasa, kas sakrājas uz auga lapām, var palīdzēt atrast filozofu akmeni, kas spēj pārveidot parastos metālus zeltā. Otra versija – šis nosaukums cēlies no arābu valodas, kurā alchemelych nozīmē debesu rasa. Abas versijas ietver dziļu jēgu – jau senos laikos cilvēki augstu novērtēja raspodiņa ārstnieciskās īpašības.

Fitoterapeiti atzīst, ka tā iedarbība ir ļoti plaša: dziedē brūces, aptur gan ārējo, gan gļotādas asiņošanu, darbojas kā antioksidants, pretiekaisuma līdzeklis, uzlabo vairogdziedzera darbību, piemīt arī antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība. Tomēr visnoderīgākais šis augs ir sievietēm – tas kalpo kā hormonu līdzsvarotājs un palīdz mazināt dažādas sieviešu kaites: regulē menstruāciju ciklu, samazina asiņošanu un menstruālos krampjus, kā arī menopauzes simptomus.  

Kā lietot?

Svaigas jaunās rasaskrēsliņa lapas pievieno salātiem, zupām, sautējumiem, sacepumiem un pildījumiem. Var arī skābēt. Izkaltētus raspodiņus sasmalcini un lieto kā veselīgu piedevu dažādiem ēdieniem arī ziemā. Rūgteno garšu dod miecvielas, kas novērš rūgšanas procesu zarnās. Kaltētas drogas noder pret visām vainām.

Izmēģini! Ja moka bezmiegs, nervozitāte un rādās murgi, guli uz spilvena, kas pildīts ar kaltētiem rasaskrēsliņa lakstiem. Ja traucē čaukstēšana, maisiņu ar drogām noliec blakus vai zem sava spilvena. 

Tēmas