foto: Shutterstock
Bezmiegs var novest pie briesmīgas slimības
Esi vesels
2023. gada 21. jūnijs, 06:31

Bezmiegs var novest pie briesmīgas slimības

Jauns.lv

ASV zinātnieki ir atklājuši, ka cilvēkiem ar vienu vai vairākiem bezmiega simptomiem ir par 16 % lielāks risks piedzīvot insultu nekā cilvēkiem, kuriem šo simptomu nav, vēsta “Theguardian”. 

Zinātnieki norāda, ka bezmiega un insulta saikne ir spēcīgāka tiem, kas jaunāki par 50 gadiem, kā arī tiem indivīdiem, kuriem bezmiega problēmas ir regulāras. 

Pētījums, kas publicēts žurnālā “Neurology" liecina, ka miega kvalitātes uzlabošana, izmantojot speciālu terapiju, varētu palīdzēt samazināt insulta risku. 

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 31 000 dalībnieku, kuru vidējais vecums bija 61 gads un kuri pētījuma sākumā nebija piedzīvojuši insultu. Dalībnieki tika novēroti deviņus gadus. 

Dalībniekiem tika jautāts, cik bieži viņiem ir grūti aizmigt, vai viņi regulāri mostas nakts laikā, vai viņiem ir problēmas ar to, ka viņi pamostas pārāk agri un nespēj atkal aizmigt, un, cik bieži, viņi no rīta jūtas atpūtušies.

Gandrīz desmit gadu laikā tika reģistrēts 2101 insulta gadījums: 1 300 gadījumi ar vienu līdz četriem bezmiega simptomiem, 436 gadījumi ar pieciem līdz astoņiem simptomiem un 365 gadījumi bez simptomiem.

Pētnieki norādīja, ka cilvēkiem ar pieciem līdz astoņiem bezmiega simptomiem bija par 51 % lielāks insulta risks. Viņi piebilda, ka dalībniekiem, kas jaunāki par 50 gadiem un kam bija pieci līdz astoņi simptomi, bija gandrīz četras reizes lielāks insulta risks nekā cilvēkiem, kuriem nebija simptomu.

Šī saistība bija vēl lielāka cilvēkiem ar diabētu, augstu asinsspiedienu, sirds slimībām un depresiju, norādīja pētnieku komanda.

Turpmākajos pētījumos zinātnieku komanda vēlas koncentrēties uz to, kā samazināt insulta risku, ārstējot miega problēmas.

Insults ir pēkšņi galvas smadzeņu asins apgādes traucējumi, kas izraisa smadzeņu bojājumu. Insulta pazīmes ir vienas ķermeņa puses paralīze, notirpums, vājums, asimetriska seja, grūtības runāt vai saprast citu teikto, redzes traucējumi, reibonis, līdzsvara un koordinācijas traucējumi.