foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Ērces jau aktīvas! Kāpēc piesūkušos ērci neaiztikt ar kailām rokām, skaidro speciāliste
Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle.
Runā speciālists
2023. gada 18. aprīlis, 13:26

Ērces jau aktīvas! Kāpēc piesūkušos ērci neaiztikt ar kailām rokām, skaidro speciāliste

Jauns.lv

Šogad pirmā ērce Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā noņemta jau 21. martā. Kā rīkoties, ja pamani sev piesūkušos ērci, un, vai šos kukaiņus var sastapt arī galvaspilsētā, skaidro LTV “Dienas ziņas”. 

Entomologs Voldemārs Spuņģis, velkot sev līdzi pa zāli baltu flaneļa sedziņu, cenšas pārbaudīt vai Rīgā, Torņkalnā, ir sastopamas ērces. Pēc aptuveni minūtes pirmā ērce arī tiek atrasta.

Entomologs stāsta, ka visvēlāk Latvijā ērces ir novērotas 30. decembrī, bet visagrāk – jau 9. janvārī. "Pateicoties klimata izmaiņām, viņas ir aktīvas burtiski visu gadu," norāda Spuņģis. 

Diemžēl ērces pārnēsā arī bīstamas slimības. Cilvēki var inficēties ar encefalītu. Aptuveni 20% Latvijas iedzīvotāju ir vakcinējušies pret šo kaiti. Tā ir bīstama slimība, kuras rezultātā var sākties roku vai kāju parēze vai pilnīgi paralīze. Otra slimība, ko ērces pārnēsā, ir laimborelioze, pret kuru vakcīnas šobrīd nav.

"Lielākā daļa cilvēku nesaslimst. Piesūcoties ērcei, lokālās šūnas ir pietiekami spēcīgas, lai pirmos ierosinātājus iznīcinātu. Līdz ar to cilvēkam nekāda klīnika neattīstās. Mazākam procentam attīstās lokālā formas ar sārtiem plankumiem, ko sauc par eritēmu. Tad ir jāiet pie ģimenes ārsta un jāsaņem antibiotikas. Nekādas analīzes nevajag. Protams, ir arī ļoti nopietnās formas, kad ierosinātāja baktērija "borēlija" nokļūst asinīs. Tādā gadījumā var būt smadzeņu apvalka iekaisums, sirds muskuļa bojājums un locītavu bojājumi, vēl ir arī vēlīnās formas, – tās ar locītavu bojājumu ir salīdzinoši reti,” skaidro Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle.

Ja ērce piesūkusies, pirms tās izņemšanas vēlams ar spirtā piesūcinātu vates piciņu to mazliet "apreibināt". Pēc tam ar pinceti ērci var izraut. Galvenais to neaiztikt ar kailām rokām, jo pirkstos var būt mazi, nemanāmi pušumi, kas ļauj baktērijām iekļūt asinīs.

Pēc tam, kad ērce noņemta, 2–4 nedēļas jāseko līdzi savam veselības stāvoklim. Ja paaugstinās temperatūra, parādās galvassāpes, gripai līdzīgi simptomi, – tas var liecināt par encefalītu. Savukārt, ja ērces piesūkšanās vietā vai tālāk no tās veidojas sarkans laukums (eritēma), tad tas var liecināt par laimboreliozi (Laimas slimību). Šādos gadījumos nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta, ziņo lsm.lv. 

Kā nepalaist garām Laimas slimības pašas pirmās pazīmes, lasi šeit!