foto: Shutterstock
Atklāts, kādu postažu uz dzīvi var atstāt pat viens vienīgs smadzeņu satricinājums
Esi vesels
2023. gada 31. janvāris, 15:09

Atklāts, kādu postažu uz dzīvi var atstāt pat viens vienīgs smadzeņu satricinājums

Jauns.lv

Jaunā, apjomīgā pētījumā atklāts, ka pat viens dzīvē piedzīvots smadzeņu satricinājums var ietekmēt atmiņu un smadzeņu darbību turpmākajā dzīvē, vēsta britu mediji. 

Lielākajā šāda veida pētījumā Oksfordas Universitātes pētnieki atklāja, ka trīs vai vairāk vidēji smagas smadzeņu traumas var ilgtermiņā ietekmēt uzmanību, atmiņu un spēju veikt sarežģītus uzdevumus.

Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 15 000 britu, tika konstatēts, ka risks ir kumulatīvs - tas nozīmē, ka, jo vairāk reižu cilvēks gūst smadzeņu traumas, jo sliktāka var būt viņa smadzeņu darbība vecumdienās. 

Oksfordas Universitātes un Ekseteras Universitātes pētījums noritēja 25 gadus. Dalībnieki vecumā no 50 līdz 90 gadiem ziņoja par smadzeņu satricinājumu smaguma pakāpi un biežumu. Katru gadu šiem cilvēkiem tika veikti datorizēti smadzeņu darbības testi. 

Pētījums parādīja, ka cilvēkiem, kuri ziņoja par trim vai vairāk smadzeņu traumām, bija ievērojami sliktākas kognitīvās funkcijas, kas pēc tam ar katru nākamo smadzeņu satricinājumu pakāpeniski pasliktinājās.

Tiem, kuriem bija četras vai vairāk viegla smadzeņu satricinājuma epizodes, bija pasliktinājies arī informācijas apstrādes ātrums un atmiņa.

Taču pat viens vidēji smags vai smags smadzeņu satricinājums bija saistīts ar uzmanības, sarežģītu uzdevumu izpildes un apstrādes ātruma spējas pasliktināšanos, liecina žurnālā "Journal of Neurotrauma" publicētie secinājumi.

Vadošā pētniece Dr. Vanesa Reimonta no Oksfordas Universitātes uzsver: "Mēs zinām, ka galvas traumas ir viens no galvenajiem demences riska faktoriem. Mūsu pētījums liecina, ka cilvēkiem, kuri ir piedzīvojuši trīs vai vairāk pat vieglas smadzeņu satricinājuma epizodes, būtu nopietni jāpārdomā savs dzīvesveids, un jāizvairās no galvas traumām.”