foto: Shutterstock
Smēķēšanu un alkohola lietošanu strauji sāk apsteigt jauni riska faktori. 7 simptomi, kas palīdzēs laikus atpazīt mutes vēzi
Esi vesels
2023. gada 1. februāris, 06:23

Smēķēšanu un alkohola lietošanu strauji sāk apsteigt jauni riska faktori. 7 simptomi, kas palīdzēs laikus atpazīt mutes vēzi

Jauns.lv

Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem pēdējo desmit gadu laikā ir dramatiski pieaudzis mutes vēža saslimšanas gadījumu skaits.

Saskaņā ar pētījumu, ko publicējis Lielbritānijas Mutes veselības fonds, 2021. gadā šī slimība tika diagnosticēta 8 864 cilvēkiem Apvienotajā Karalistē, kas ir par 36% vairāk nekā pirms desmit gadiem, un gada laikā no šīs slimības nomira 3 034 cilvēki.
Tas nozīmē, ka pēdējo 10 gadu laikā nāves gadījumu skaits ir palielinājies par 40 procentiem, bet pēdējo piecu gadu laikā - par 20 procentiem.

"Tradicionālos cēloņus, piemēram, smēķēšanu un pārmērīgu alkohola lietošanu, strauji sāk apsteigt jauni riska faktori, piemēram, cilvēka papilomas vīruss (HPV)," sacīja Dr. Naidžels Kārters, Mutes veselības fonda vadītājs. 

"Mutes vēža stigma ir krasi mainījusies. Tagad tas ir vēzis, kas var skart ikvienu. Mēs paši esam pieredzējuši, cik postošu ietekmi uz cilvēka dzīvi var atstāt mutes vēzis. Tas maina cilvēka runas veidu, apgrūtina ēšanu un dzeršanu, un bieži vien maina cilvēka izskatu,” skaidro Kārters. 

"Vissvarīgākais, ja pamanāt kaut ko neparastu, lūdzu, nevilcinieties un vērsieties pēc palīdzības pie ārsta vai zobārsta,” viņš piebilst. 

Lielbritānijas Nacionālais Veselības dienests skaidro, ka mutes vēzis rodas, ja audzējs attīstās uz mēles virsmas, vaigu iekšpusē, uz lūpām vai smaganām. Retāk audzējs var attīstīties arī uz siekalu dziedzeriem, mandelēm un rīklē. 

Biežākie mutes dobuma vēža simptomi ir:

  • Sāpīgas čūlas mutē, kas nepāriet vairākas nedēļas
  • mutē vai kaklā veidojas noturīgi mezgliņi
  • lūpu vai mēles nejutīgums
  • balti vai sarkani plankumi, kas veidojas uz mutes vai mēles gļotādas
  • runas izmaiņas, piemēram, pēkšņs aizsmakums
  • rīšanas grūtības
  • vispārējas pazīmes, kā nogurums, sāpes, svara zudums, slikta apetīte

Ja jums ir kāds no iepriekš minētajiem simptomiem un tie nepazūd pēc trim nedēļām, ieteicams vērsties pie ģimenes ārsta vai zobārsta, jo īpaši, ja regulāri smēķējat vai lietojat alkoholu.