foto: LETA
“Pīķa stunda, NMPD sirēnas un Salu tilta šoferi” – autoskola dalās aizkustinošā stāstā par braucienu, kas izglāba dzīvību
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīna.
Esi vesels
2023. gada 11. janvāris, 11:26

“Pīķa stunda, NMPD sirēnas un Salu tilta šoferi” – autoskola dalās aizkustinošā stāstā par braucienu, kas izglāba dzīvību

Jauns.lv

“Brauciens dzīvības cenā, neesi vienaldzīgs, palīdzi glābt dzīvību, esam vienoti!” – tā stāstu sociālajā tīklā “Facebook” sāk kāda no Rīgas autoskolām, atgādinot visiem transportlīdzekļu vadītājiem un gājējiem - operatīvo transportlīdzekļu braucienam, ir dzīvības cena - klausies, - skaties, - domā, - rīkojies!

“Sadzirdi, skaties, kas notiek apkārt, no kuras puses tuvojas operatīvais transportlīdzeklis, domā un kopā ar pārējiem autovadītājiem, veido drošo koridoru operatīvajam transportlīdzeklim. Atceries, pabrauc uz to pusi, uz kuru brauc pārējie autovadītāji, nebremzē asi operatīvam transportlīdzeklim priekšā, ja luksoforā deg sarkanais gaismas signāls, pavirzies tā, lai operatīvais transportlīdzeklis var netraucēti pabraukt garām. Nepieņem haotisku lēmumu, neizdari straujas kustības, operatīvā transportlīdzekļa vadītājs vēro un savlaicīgi pieņem lēmumu,” stāstu turpina autoskola, zemāk daloties ar aizkustinošu stāstu no ikdienas, kur darbinieka dzīvības cena bija tieši atkarīga no Neatliekamās medicīniskās palīdzības šofera un uz Salu tilta tobrīd esošo šoferu “sadarbības”. 

“Ir 23. augusts, kādam no mūsu darbiniekiem kļuva ļoti slikti un bija nepieciešama NMPD mediķu brigādes palīdzība. Mediķu brigāde notikuma vietā ieradās ļoti ātri. Tajā mirklī viss, ko varēja darīt pārējie autoskolas kolēģi, atbildēt uz dažiem jautājumiem un netraucēt mediķu raito darbu. Kolēģiem minūtes likās kā mūžība, kā parasti tas notiek šādās situācijās, bet mediķi strādāja, ļoti ātri un profesionāli. 

Stāvoklis tika stabilizēts. Nekavējoties pacients tiek sagatavots transportēšanai uz tuvāko slimnīcu, tālākai palīdzības sniegšanai. Ir 23. augusts, plkst. 17 00, mediķu brigāde atrodas Krasta ielā CIRCLE K, tuvāk Daugavai, tas nozīmē, kad NMPD mediķu brigādei jāšķērso 3 joslas, jāapgriežas, un vēlreiz jāšķērso 3 joslas un jāšķērso viss Salu tilts, tā saucamajā “pīķa stundā”. Un šajā glābšanas misijas otrajā daļā, piedalījās daudzi. 

Ikviens autovadītājs, kurš tajā mirklī atradās uz Krasta ielas, piebremzēja, palaida mediķu brigādi uz Krasta ielu, ļāva apgriezties un traukties uz Stradiņa slimnīcu, ikviens autovadītājs, kurš atradās uz Salu tilta, var uzsist sev uz pleca un teikt, es piedalījos dzīvības glābšanā, es esmu labākais, un tā tiešām bija, tas nav skaļi teikts. 

Šīs brigādes šoferītim nebija jābremzē, jāapstājas, jo pārējie autovadītāji sadarbojās ar viņu un priekšā strauji veidoja šo drošo koridoru pa kuru NMPD mediķu brigāde varēja traukties uz Stradiņu slimnīcu. Šajā braucienā katra minūte bija dārga. Paldies ikvienam autovadītājam, kurš atradās šajā ceļa posmā, šajā laikā, ar Jums kopā NMPD mediķu brigādei viss izdevās. NMPD mediķu brigāde bija fantastiska, paldies viņiem par to, bet bez Jums lieliskie autovadītāji, šim stāstam varēja būt pavisam citādas beigas.”

Emocionālais stāsts un aicinājums šoferīšiem pienācīgi uzvesties brīžos, kad ceļš jāatbrīvo operatīvajam transportam, uzrunājis soctīklu lietotājus. Ar to dalījušies vairāk nekā 200 cilvēku.