foto: LETA
Dumpis: Covid-19 nav pazudis, šoziem, visticamāk, gaidāms trešais vilnis
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē pēc Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdes, kurā apsprieda dienestu gatavību koronovīrusa atklāšanai un ārstēšanai Latvijā.
Esi vesels
2023. gada 9. janvāris, 10:26

Dumpis: Covid-19 nav pazudis, šoziem, visticamāk, gaidāms trešais vilnis

Jauns.lv

Šoziem piedzīvojam otro Covid-19 saslimstības vilni un, visticamāk, gaidāms arī trešais, kas varētu būt lielāks par pirmajiem diviem, ja Latvijā parādīsies tas vīrusa variants, kas dominē ASV un Lielbritānijā, LTV raidījumā “Rīta panorāma” pauda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis.

"Esam otrajā kovida vilnī šoziem, visticamāk, būs arī trešais. Trešais vilnis, ja atnāks tas vīrusa variants, kas pašreiz dominē ASV un Lielbritānijā, varētu būt lielāks nekā pirmie divi. Tas joprojām ir omikrons, bet stipri izmainīts,” teic infektologs. 

Saistībā ar situāciju slimnīcās Dumpis pauž, ka slimnīcās ir ļoti grūti jau aptuveni mēnesi. “Sevišķi grūtas ir pēdējās divas nedēļas, jo ir gripas epidēmija un kovida pacienti – apmēram vienādā proporcijā. Tā lielākā problēma ir, ka daudzi pacienti inficējas slimnīcās."

Infektologs atzīmēja, ka problēma ir tā, ka daudzi cilvēki, it īpaši riska grupās, nav vakcinēti. "Daudzi cilvēki nav vakcinēti pret gripu un nav saņēmuši bivalento [kovida] vakcīnas devu šoruden. Īpaši tas attiecas uz senioriem.”

Par tālāko gripas izplatību Dumpis prognozēja, ka janvāra vidū tai vajadzētu sākt samazināties, tomēr gripas pacienti būšot vēl līdz pavasarim.