foto: LETA
“Savā mūžā tik ātru gripas epidēmiju es neesmu piedzīvojusi!” Baiba Rozentāle brīdina, ka gripa “paņems savu”
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.
Esi vesels
2022. gada 22. decembris, 11:36

“Savā mūžā tik ātru gripas epidēmiju es neesmu piedzīvojusi!” Baiba Rozentāle brīdina, ka gripa “paņems savu”

Jauns.lv

Šobrīd ir labākais laiks, lai mēģinātu sevi pasargāt no gripas - šosezon epidēmija pieņemas spēkā netipiski agri, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" sacīja Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja un galvenā ārste Baiba Rozentāle.

“Pati agrākā [gripas epidēmija] bija 31. decembrī, lai sabojātu, kā es saku, cilvēkiem Jaunā gada svinības jeb sagaidīšanu. Tagad Slimību profilakses un kontroles centrs jau to ir izsludinājis un, pēc objektīvi pieņemtajiem rādītājiem saslimstība turpina pieaugt. Mēs kā infektologi to jau prognozējām. Divus gadus visagresīvākais no visiem augšējo elpceļu vīrusiem, kāds ir gripas vīruss, tika nepelnīti nospiests. (..) Un tagad viņš paņems savu,” intervijā uzsver Rozentāle. 

Ārste gan mierina, ka ir arī labas ziņas, proti, četru komponentu vērtīgā [gripas] vakcīna, kurā ir divi A un divi B apakštipi, ir tieši pret tiem [gripas] apakštipiem, kādi tagad cirkulē. “Stacionārā šorīt no rīta mums bija 18 gripas pacientu. Tas šķietami nav daudz, bet, ja nav ļoti liela epidēmija, slimnīcā neārstējas vairāk par 0,5–0,8 procentiem, tā kā tas jau ir daudz,” piebilst Rozentāle. 

Ārste uzsver, ka nav nokavēts brīdis, kad var vakcinēties pret gripu, imunitāte veidojoties ātri – faktiski nedēļas laikā. “Var paredzēt, ka šī [gripas] epidēmija ilgs varbūt divus un pat trīs mēnešus, jo tagad tā tikai ieskrienas, pēc trīs nedēļām droši vien būs maksimums, bet varbūt pēc četrām. Tad vēl ilgi, ilgi tā stiepsies!”.

Tāpat Rozentāle aicina cilvēkus uzlikt sejas maskas, vismaz, izmantojot sabiedrisko transportu vai iepērkoties. Tās pasargās, kamēr vakcīnas sniegtā imunitāte vēl nebūs izveidojusies. 
Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Latvijā ārstniecības iestādēs nogādāti 93 cilvēki, kuriem konstatēta gripa – slimības intensitāte dubultojusies. 

SPKC atgādina, ka vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām – sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir vakcinācija. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas dažu dienu laikā pēc vakcinācijas, un gripas izplatība parasti ilgst līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu vēl nav par vēlu arī epidēmijas laikā, īpaši, ja plānots saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, piemēram, plānveida operācijas vai ārstēšanās stacionārā ārstniecības iestādē.