foto: Shutterstock
Pētījums atklāj, ko cilvēkam nodara ķimikālijas uz populāriem virtuves piederumiem, tostarp pannām ar nelīpošu pārklājumu
2022. gada 9. augusts, 15:47

Pētījums atklāj, ko cilvēkam nodara ķimikālijas uz populāriem virtuves piederumiem, tostarp pannām ar nelīpošu pārklājumu

Jauns.lv

Jaunā pētījumā konstatēts, ka ķimikālijas uz populāriem virtuves piederumiem, tostarp pannām ar nelīpošu pārklājumu, var četras reizes palielināt aknu vēža risku, vēsta britu mediji. 

Dienvidkalifornijas Universitātes pētnieki atklāja, ka "mūžīgās ķimikālijas" var palielināt risku saslimt ar hepatocelulāro karcinomu - bieži sastopamu aknu vēža veidu. Cilvēkiem, kuri ilgstoši bijuši pakļauti šo toksīnu iedarbībai, risks saslimt ar vēzi palielinājās līdz 4,5 reizēm.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs brīdina, ka šīs ķimikālijas ir sastopamas visur - sākot no virtuves piederumiem ar nelīpošu virsmu, krāna ūdens, jūras veltēm, ūdensnecaurlaidīga apģērba, tīrīšanas līdzekļiem, līdz pat šampūnam. 

Perfluoroktāna sulfāts, ko eksperti sarunvalodā dēvē par "mūžīgām ķimikālijām", jo to noārdīšanās organismā vai vidē var ilgt gadiem, ir laboratorijā radīts savienojums, ko uzskata par globālu vides piesārņotāju. Nemitīgi tiek veikti pētījumi arī par tā ietekmi uz veselību. 

Dienvidkalifornijas Universitātes doktorants Džesijs Gudričs skaidro, ka aknu vēzis ir smagākā aknu saslimšanas forma, un šis ir pirmais pētījums ar cilvēkiem, kas pierāda perfluoroktāna sulfāta saistību ar šo slimību. 

Pētījuma ietvaros no vairāk nekā 200 000 cilvēku tika atlasīti 50 cilvēku, kuriem bija aknu vēzis, un tie tika salīdzināti ar 50 cilvēkiem, kuriem aknu vēzis nebija attīstījies. Pētnieki analizēja vēža pacientu asins paraugus pirms diagnozes noteikšanas un salīdzināja tos ar kontrolgrupu, kurā bija cilvēki, kuriem šī slimība nekad nav attīstījusies.

Viņu veiktajā novērtējumā tika konstatēts, ka cilvēkiem, kas bija visvairāk pakļauti ķīmisko vielu iedarbībai, bija 4,5 reizes lielāka iespēja saslimt ar vēzi.

Ķīmiskās vielas parasti nonāk aknās pēc tam, kad tās kaut kādā veidā ir uzņemtas - tāpat kā daudzas citas kaitīgas vielas, ko organisms galu galā uzņem. Augstāks to līmenis arī palielināja risku, ka cilvēks saslims ar vēzi.

Pētnieku komanda atklāja, ka perfluoroktāna sulfāts maina glikozes metabolismu, žultsskābju un aminoskābju metabolismu aknās. Šo traucējumu rezultātā, ap aknām veidojas vairāk tauku un cilvēkam palielinās risks saslimt ar aknu taukaino slimību. Cilvēkiem, kuri cieš no šīs slimības, ir paaugstināts risks saslimt ar aknu vēzi.