foto: Shutterstock
Ārste skaidro, vai afāzija, ar ko slimo ne tikai Brūss Viliss, bet arī cilvēki Latvijā, ir ārstējama
2022. gada 21. aprīlis, 14:40

Ārste skaidro, vai afāzija, ar ko slimo ne tikai Brūss Viliss, bet arī cilvēki Latvijā, ir ārstējama

Jauns.lv

Marta beigās Holivudas leģenda, pasaules slavenais amerikāņu aktieris Brūss Viliss šokēja savus fanus, paziņojot, ka beidz karjeru veselības stāvokļa dēļ. Aktieris sirgst ar slimību, ko medicīniski dēvē par afāziju. Arī Latvijā ir cilvēki, kuriem noteikta šī diagnoze. 

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārste, neiroloģe Ramona Valante TV3 raidījumā “Bez Tabu” skaidro, ka visbiežāk afāzijas iemesli ir insults vai neirodeģeneratīvas slimības. Arī Latvijas iedzīvotājus skar klīniskā afāzija, ko izārstēt ir būtībā neiespējami, vēsta raidījums. 

“Afāzija pati par sevi nav slimība, tā ir klīniskā izpausme, kas norāda uz konkrētu galvas smadzeņu bojājumu. Ar laiku sāk izmainīties galvas smadzeņu rajoni, sāk parādīties simptomi,” pauž neiroloģe.  

“Neirodeģeneratīva slimība – tas ir tad, kad ar laiku sāk izmainīties noteikti galvas smadzeņu rajoni un cilvēkiem parādās kaut kādi noteikti simptomi. Šajā gadījumā [aktiera Brūsa Vilisa] tā ir primāri progresējoša afāzija, kad simptomi ir runas, uztveres, uzvedības, domāšanas traucējumi,” uzsver Valante. 

Tāpat ārste nenoliedz, ka afāzija būtiski pasliktina dzīves kvalitāti. 

Afāzija ir medicīnisks stāvoklis, kas izraisa runas traucējums, kuras gadījumā raksturīga pilnīgi vai daļēji zudusi spēja saprast cita runu vai iztrūkst savas domas ar vārdiem vai frāzēm, būtībā tā ir galvas smadzeņu bojājuma izpausme.