foto: unsplash.com
Pret vīrusiem, imunitātei, ādai.. Brīnumoga, ko paši audzējam, bet ne vienmēr novērtējam
Dabasspēks
2021. gada 4. marts, 13:21

Pret vīrusiem, imunitātei, ādai.. Brīnumoga, ko paši audzējam, bet ne vienmēr novērtējam

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Smiltsērkšķis ir augs, kura pozitīvās un unikālās īpašības ir zināmas jau kopš seniem laikiem. Tā daļas - lapas, ziedus un ogas - plaši pielieto kosmētikas, pārtikas produktu un arī medikamentu izstrādē, jo augs satur vitamīnus A, B1, B2, B6 un citas aktīvās vielas. Jo īpaši noderīgs smiltsērkšķis ir saaukstēšanās sezonā, jo tas satur īpaši daudz C vitamīna.

Smiltsērkšķa latīniskais nosaukums ir Hippophae Rhamnoides jeb “koks, kas liek zirgiem spīdēt”. Saskaņā ar kādu grieķu leģendu, karavīri atbrīvojuši karā nomocītus zirgus, lai tie varētu nomirt dabīgā nāvē. Liels bija viņu pārsteigums, kad zirgi atgriezās no smiltsērkšķu mežiem pilnīgi veseli un stipri, turklāt spīdīgiem kažokiem.1

Balstoties uz šo leģendu augs arī ieguvis tā latīnisko nosaukumu.

Daudzās Āzijas valstīs, tostarp Ķīnā, Indijā un Pakistānā, smiltsērkšķi mēdz saukt par brīnumu augu. Tā ogas jau vairāk nekā 1000 gadu tiek izmantotas Tibetas un Indijas medicīnā. Ķīniešu tradicionālajā medicīnā tās lieto gremošanas trakta problēmu, klepus, asinsrites traucējumu un pat sāpju ārstēšanai. Smiltsērkšķa augstās uzturvērtības dēļ tagad tas iecienīts visā pasaulē.

Ēdot smiltsērkšķa ogas, iespējams uzlabot imūnsistēmu, nieru, aknu un kuņģa-zarnu trakta darbību. 

Zīmīgi, ka smiltsērkšķis tā dziedinošās īpašības nezaudē arī apstrādes procesā – vērtīga ir sula, ievārījums, marmelāde un pat pīrāgs, kura sastāvā ir šis augs.

No smiltsērkšķa sēkliņām gatavo eļļu, bet no lapām – veselīgu tēju, kas stiprina imūnsistēmu un, kā pierādīts, var noderēt arī ādas slimību gadījumā.2

Kādā pētījumā secināts, ka 0,75 mililitru smiltsērkšķu eļļas katru dienu 30 dienu laikā palīdzēja samazināt ainsspiediena līmeni cilvēkiem, kuriem tas bija paaugstināts. Cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni smiltsērkšķu eļļas regulāra lietošana palīdzēja samazināt triglicerīdu un sliktā holestertīna līmeni.3

Tāpat smiltsērkšķis lieti noder arī kā organisma attīrītājs un spēcīgs antioksidants, tas ir labs šķiedrvielu avots.

Interesanti, ka smiltsērkšķu eļļa varētu būt vienīgais augu produkts, kurā atrodamas visas četras omega taukskābes - omega-3, omega-6, omega-7 un omega-9.

C vitamīna vairāk nekā citrusaugļos

Smiltsērkšķa ogas satur ievērojamu daudzumu C vitamīna – pat vairāk nekā dažādi citrusaugļi.

100 gramos ogu ir aptuveni 400 miligramu C vitamīna. Pieaugušam cilvēkam dienā ir ieteicams uzņemt 65 līdz 90 miligramus C vitamīna.Tas vien liecina par to, cik veselībai un imūnsistēmai noderīgs ir smiltsērkšķis, kurā šī vitamīna ir atliku likām.

Zināms, ka C vitamīns ir būtisks vispārējai veselībai un labsajūtai. Īpaši svarīgs tas ir imūnsistēmai, jo C vitamīns atbalsta imūnsistēmas šūnu darbību.

Faktiski C vitamīns palīdz novērst infekcijas, savukārt tā deficīts organismu var padarīt uzņēmīgāku pret slimībām, tostarp saaukstēšanās vīrusu.

Pētījumos secināts arī tas, ka C vitamīns spēj asamazināt saaukstēšanās simptomu ilgumu vai smagumu.5

Smiltsērkšķis tradicionālajā medicīnā

Visā pasaulē, īpaši Āzijas valstīs, smiltsērkšķis ir ļoti iecienīts dažādu kaišu ārstēšanā un veselības stiprināšanā.

  • Smiltsērkšķa mizu un lapas mēdz lietot caurejas un dermatoloģisku problēmu ārstēšanai.
  • Ogu eļļa - gan iekšķīgi, gan ārīgi – ir labs ādas mīkstinātājs.
  • Krievijā smiltsērkšķa sēklu un ogu eļļu lieto dermatozes, apsaldējumu, ekzēmas, psoriāzes, sarkanās vilkēdes un apdegumu ārstēšanai.
  • Eļļu no ogām izmanto trombozes ārstēšanai.
  • Oftalmoloģijā smiltsērkšķa eļļas ekstraktu mēdz izmantot konjunktivīta un plakstiņa traumu vai apdegumu ārstēšanai.
  • Senajā Tibetas medicīnas literatūrā dokumentēta smiltsērkšķu lietošana drudža, klepus, saaukstēšanās un iekaisuma gadījumos.
  • Vidusāzijā smiltsērkšķa lapas lieto pret ādas problēmām un reimatoīdo artrītu.
  • Austrijas tradicionālajā medicīnā smiltsērkšķa ogas tēju, sulas vai sīrupa veidā izmanto infekciju, saaukstēšanās un gripas ārstēšanai.6

Smiltsērkšķis Latvijā

Lai gan smiltsērkšķa izaudzēšana neprasa lielus pūliņus un rūpes (tie ir ļoti pieticīgi augi un piemērojas arī ļoti sausiem apstākļiem), Latvijas iedzīvotāju dārzos šis augs parādījies salīdzinoši nesen – vien ap 1985.gadu. Par tā brīnumainajām īpašībām plašāk Latvijā sāka runāt deviņdesmitajos gados.

Viens no Latvijas uzņēmumiem, kas piedāvā smiltsērkšķi un tā sniegtos labumus savā produkcijā, ir zaļās farmācijas uzņēmums “Silvanols”. Uzņēmums jau vairāk nekā 26 gadus izstrādā un ražo dabiskas izcelsmes uztura bagātinātājus, medicīniskās ierīces, kosmētiku un zāles, lai padarītu dabas dziedinošo spēku tuvāku un pieejamāku cilvēkiem visā pasaulē.

“Silvanols” patērētājam starp mūsdienu ķīmiskajiem preparātiem sniedz iespēju izvēlēties produktus, kuru sastāvdaļas ir nākušas no tīras, neskartas dabas un to labās īpašības atzītas vairākās paaudzēs.

Veselības un imunitātes stiprināšanai, kā arī saaukstēšanās simptomu novēršanai “Silvanols” piedāvā vairākus efektīvus līdzekļus ar smiltsērkšķiem kakla veselībai:

FARINGOSPRAY ir 100% dabīgs izsmidzināms līdzeklis iekaisušam kaklam. Tā sastāvā ir smiltsērkšķu un kliņģerīšus eļļa. Faringospray pārklāj, dziedē un mitrina iekaisušo gļotādu, mazina sāpes un kairinājumu  kaklā.

Faringospray efektivitāte pierādīta klīniskajā pētījumā pacientiem pēc rīkles operācijām.7

FARINGO`s pastilles ir sūkājamās tabletes ar smiltsērkšķu eļļu, C vitamīnu un mentolu. Tās ilgstoši mitrina kakla gļotādu, palīdzot aizkavēt vīrusu piesaistīšanos. Pastilu sastāvā esošā smiltsērkšķu eļļa un C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, savukārt mentols atvieglo elpošanu. (Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu)

FARINGO`s lollipops ir smiltsērkšķu ledenes uz kociņa bērniem. Tās satur daudz C vitamīna, palīdz mitrināt rīkles gļotādu un uzturēt tās veselību. Ledenes nesatur konservantus un mākslīgās krāsvielas.

“Silvanols” produkti ir dabīgi un droši visai ģimenei. 

1 "Sea Buckthorn: A Legendary Plant", montecho.wordpress.com

2 Olas, Beata et al. “The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson].” Frontiers in pharmacology vol. 9 232. 15 Mar. 2018, doi:10.3389/fphar.2018.00232

3 Vashishtha V, Barhwal K, Kumar A, Hota SK, Chaurasia OP, Kumar B. Effect of seabuckthorn seed oil in reducing cardiovascular risk factors: A longitudinal controlled trial on hypertensive subjects. Clin Nutr. 2017 Oct;36(5):1231-1238. doi: 10.1016/j.clnu.2016.07.013. Epub 2016 Aug 3. PMID: 27522605.

4 "How Much Vitamin C Should You Take?", healthline.com

5 Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;(1):CD000980. doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub4. PMID: 23440782.

6 "Sea Buckthorn facts and health benefits", healthbenefitstimes.com

7 N. Šiupšinskienė, K .Kaminskaitė "FaringoSpray efficacy in the treatment of pharynx pain." Journal of Lithuanian Physician. The Topicalities of Otolaryngology, No. 2 (8) 2010

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Silvanols"