Latvijā ļoti maz sieviešu lieto efektīvu kontracepciju, uztraucas ārsti
Dāmas labāk Googlē meklējot informāciju par seksuāli transmisīvām slimībām, abortu un avārijas kontracepciju, nevis jau iepriekš domājot, lai droši izvairīties no nevēlamas grūtniecības vai slimībām.
Mājas aptieciņa
2015. gada 12. septembris, 09:19

Latvijā ļoti maz sieviešu lieto efektīvu kontracepciju, uztraucas ārsti

Jauns.lv

Latvijā ir mazs efektīvas kontracepcijas lietotāju skaits, diskusijā par sievietes vērtību šodienas Latvijā un izvēlēm, kādas viņai jāpieņem saistībā ar savu, ģimenes un valsts nākotni, norādīja ginekoloģe Dace Matule.

Matule skaidroja, ka Latvijā ir aptuveni 455 000 sieviešu fertilajā vecumā, turklāt mazs ir jaunu meiteņu, sieviešu skaits, kas sasniedz šo vecumu, norādīja Matule, piebilstot, ka tādēļ ir īpaši būtiski domāt par sieviešu reproduktīvo veselību.

Latvijā hormonālo kontracepciju lieto tikai 5,7% sieviešu, aptuveni tikpat liels skaits sieviešu izmanto īslaicīgo kontracepciju, savukārt absolūts vairums - 88,44% - izmanto barjermetodes vai pilnīgi neko. Matule norādīja, ka tas ir īpaši satraucoši, ņemot vērā, ka šīs sievietes tuvākajā laikā visbiežāk neplāno grūtniecību.

Statistikas dati liecina, ka gadu gaitā, neskatoties uz plašo informāciju par neplānotajām grūtniecībām, abortu skaits arvien samazinās, taču dzemdību skaits, tieši pretēji, pieaug. Matule norādīja, ka, pieaugot dzemdību skaitam, dzemdību nodaļas strādā ar pārslodzi.

Tomēr Matule uzsvēra, ka vairums jeb 67% sieviešu fertilajā vecumā Latvijā tuvākā gada laikā neplāno grūtniecību. Aptaujas dati liecina, ka tieši grūtniecību sievietes sauc par būtiskāko lēmumu dzīvē. Tikai pēc tam seko dzīvesvietas iekārtošana, rūpes par veselību, izglītība utt.

Raugoties uz šo problemātiku un informācijas vai zināšanu trūkumu, tika apskatīts arī jautājumu pieprasījums portālā "Google". Tika atklāts, ka visbiežāk tiek meklēta informācija par seksuāli transmisīvām slimībām, abortu un avārijas kontracepciju, kas ir sekas, nevis preventīvi un droši pasākumi, lai izvairītos no nevēlamas grūtniecības vai slimībām, sacīja Matule. Viņa skaidroja, ka tas atspoguļo tendenci, kas nav pieļaujama 21.gadsimtā.

Efektīvas kontracepcijas lietotāju skaits Latvijā ir salīdzinoši mazs, līdz ar to kontracepcijas lietošana nav uzskatāma par iemeslu demogrāfiskajam kritumam, secināja Matule. Viņa uzsvēra, ka Latvijas sievietes ir ļoti apdomīgas attiecībā uz pēcnācēju radīšanu.

LETA/ Foto: Shutterstock