foto: John Salangsang/BEI/Shutterstock/ Vida Press
Toms Henkss par izlaidīgo dzīvesveidu, kas noveda pie slimības: “Es biju totāls idiots”
Aktieris Toms Henkss
Esi vesels
2020. gada 28. jūnijs, 06:26

Toms Henkss par izlaidīgo dzīvesveidu, kas noveda pie slimības: “Es biju totāls idiots”

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

63 gadus vecais Holivudas aktieris Toms Henkss ir talantīgs, humora pilns un apburošs, tomēr arī “totāls idiots”, kā viņš pats nesen par sevi teica. Un kā citādi, ja, būdams gudrs cilvēks, viņš ignorēja mediķu ieteikumus un izvēlējās dzīvesveidu, kas noveda pie otrā tipa cukura diabēta.

Prestižajā interneta aptaujas vietnē "Ranker", ko mēnesī apmeklē vairāk nekā 40 miljoni cilvēku no visas pasaules, Toms Henkss jau veselu gadu atzīts par Nr. 1 – “vislabāko aktieri kino vēsturē”. Ziemeļamerikā filmas ar viņa piedalīšanos pēc kases ieņēmumiem ir augstajā piektajā vietā, kopā nodrošinot 4,9 miljardus dolāru. Henkss ir viena no vispopulārākajām un vislabāk zināmajām kinozvaigznēm pasaulē, viņu uzskata par Amerikas kultūras ikonu, un fani Henksu bieži dēvē par Amerikas tēti.

Un, būdams īsts amerikānis ar īsti amerikānisku dzīvesveidu, izcilais aktieris diemžēl saslima ar īsti amerikānisku slimību – otrā tipa cukura diabētu.

Čīzburgers bez bulciņas nav labāks

Toms Henkss par savu saslimšanu uzzināja un pavēstīja tautai 57 gadu vecumā – tas bija 2013. gadā –, taču šai bēdīgajai ziņai nevajadzēja būt viņam lielam pārsteigumam, jo aktiera ārsts par iespējamajiem saslimšanas draudiem viņu bija brīdinājis jau labu laiku iepriekš.

“Es aizgāju pie ārsta, un viņš teica: “Jūs zināt tos augstos cukura rādītājus asinīs, kas jums ir kopš 36 gadu vecuma? Nu, tad apsveicu ar finišu! Jums tagad ir otrā tipa cukura diabēts, jaunais cilvēk,” Henkss stāstīja TV programmā "Late show". Acīmredzot aktiera iepriekšējie mēģinājumi cīnīties ar paaugstināto cukura līmeni asinīs bija noritējuši bez panākumiem.

“Es domāju, ka varēšu izvairīties no diabēta, ja atteikšos no bulciņas savā čīzburgerā. Nu, tas tomēr prasa mazliet vairāk,” viņš atzina.

Toms Henkss un Rita Vilsone dzīvē un uz ekrāna

gallery icon

Patiesībā Henkss pilnībā apzinās savu paša vainu un tāpēc nolēma par to neklusēt, lai vismaz citiem būtu kāda mācība. “Es esmu daļa no tās slinkās amerikāņu paaudzes, kas akli turpināja izklaidēties ballītēs un tagad attopas ar kādu slimību,” spiests atzīt oskarotais Foresta Gampa tēlotājs. “Es biju smags. Jūs esat mani redzējuši filmās, zināt, kāds es izskatījos. Es biju totāls idiots.”

Svars kā vidusskolas laikā?

Toma Henksa liekais svars ir viens no faktoriem, kas nozīmīgi veicinājis saslimšanu ar diabētu. Viņa ārsts bija izteicies – ja Toms varētu panākt un saglabāt savu vidusskolas laika svaru, viņš pat, iespējams, varētu atbrīvoties no savas slimības. Taču aktieris bija atbildējis dakterim šādi: “Nu, tad palikšu pie otrā tipa cukura diabēta. Jo es nekādi nevaru svērt tik daudz, cik svēru vidusskolas laikā.” Tolaik Henksa svars esot bijis ap 44 kilogramiem, un lielāko daļu no tā, kā viņš pats jokoja, esot veidojusi “tā lielā, baltā afrikāņu parūka”, ko viņš valkājis septiņdesmitajos gados.

Henkss pieļauj, ka sava loma saslimšanā ar cukura diabētu varētu būt liktenim vai iedzimtībai. Aktieris domā, ka viņam uz to bijusi ģenētiska nosliece, un dzīvesveids, kādam viņš jaunībā pievērsies, slimību ierosinājis.

Kaitīga ietekme uz veselību varētu būt bijusi arī krasām svara svārstībām, ko viņam karjeras laikā prasīja vairākas lomas. 1992. gadā filmas “Savējo līga” (A League of Their Own) labad jauniņais Henkss pieņēmās svarā par 13 kilogramiem, bet jau 1993. gadā pirms filmas “Filadelfija” (Philadelphia) nometa gandrīz 16 kilogramus, lai tēlotu ar HIV slimu juristu. Tad viņš atkal par 23 kilogramiem pieņēmās svarā, lai pēc tam, ievērojot drausmīgu diētu, 25 kilogramus zaudētu – to prasīja loma filmā “Pamestais” (Cast Away, 2000), kur viņam bija jātēlo novārdzis izdzīvotājs uz neapdzīvotas salas.

Kopš Henksam tika atklāts otrā tipa cukura diabēts, aktieris ir zvērējis vairs neuzņemties lomas, kas prasītu lielas izmaiņas attiecībā uz viņa svaru.

Tāpat viņš ir savu iespēju robežās samazinājis lieko svaru. Taču ne velti saka: nelaime nenāk viena. Pāris gadus pēc tam, kad Henksam tika noteikta diabēta diagnoze, viņa sievai aktrisei un producentei Ritai Vilsonei atklāja krūts vēzi. 2015. gadā viņai veica abpusēju mastektomiju un rekonstruktīvo ķirurģiju, un aktrise paziņoja, ka vēzis ir uzveikts.

“Rita un es esam veiksminieki, jo varam atļauties vislabāko veselības aprūpi pasaulē, un mēs izjutām šo svētību uzreiz, bet, kamēr tas notika, viss, ko varu darīt – zemu noliekties savas sievas drosmes priekšā,” atzina divu “Oskara” balvu ieguvējs. Taču arī Tomam Henksam nevar pārmest drosmes trūkumu – publiski atzīties, ka neviens cits nav vainojams viņa slimībā, kā vien viņš pats, un sadzīvot ar šo vainu, nav viegli nedz parastam mirstīgajam, nedz pasaules slavenībai.