foto: Publicitātes foto
Ja ceļgalā plīsušas krusteniskās saites – pasteidzies!
Esi vesels
2018. gada 16. oktobris, 06:39

Ja ceļgalā plīsušas krusteniskās saites – pasteidzies!

Jauns.lv

Latvijā jauns veids, kā veiksmīgāk operēt krusteniskās saites, taču nedrīkst nokavēt šo iespēju.

Ceļgalu krustenisko saišu plīsums var gadīties jebkuram, bet īpaši bieži sportistiem. Nesen šo traumu piedzīvoja arī slavenais basketbolists Kristaps Porziņģis.

Prasti tas notiek kritienu rezultātā, un ja tiek pārāk daudz pagriezts apakšstilbs. Basketbola cienītājiem noteikti atmiņā būs palikuši mirkļi, kad pēc šādas traumas, sportists lielās sāpēs saķer ceļgalu, bet pēc tam operē celi un ilgāku laiku nevar atgriezties pie sporta.

foto: Publicitātes foto

Sāp un piepampst

Šādas traumas var notikt ikvienam. Pirmā pazīme, ka varētu būt plīsušas ceļgala krusteniskās saites, ir lielas sāpes. Otra pazīme, kura liek domāt par šo traumu – tā strauji un stipri piepampst un kļūst 2 – 3 reizes resnāka. Iemesls – celī starp krusteniskajām saitēm ir asinsvads, kurš parasti arī saplīst. Kad cilvēks vērša pie traumatologa, viņam no stipri piepampušās locītavas tiek atsūknēts šķidrums. Ja tas ir ar asiņu piejaukumu, tad diagnozes precizēšanai ārsts nozīmē magnētiskās rezonanses izmeklējumu.

Neārstēšanas sekas

Ja diagnoze apstiprinās, pacientam iesaka veikt vienu no divām Latvijā pieejamajām krustenisko saišu sašūšanas operācijām. Protams, var arī traumēto celi neoperēt, taču jārēķinās ar sekām. Pirmkārt, mazinās ceļgala stabilitāte, ko cilvēks pats var arī nemanīt. Tomēr šis nestabilitātes dēļ augšstilba un apakšstilba kaula galviņas locītavā sāk berzēties viena pret otru, rada artrozes un artrītu - locītavas iekaisumu un veicina skrimšļa kārtas nodilumu, kaula deformāciju un citas problēmas. Ar laiku locītava ir tik tālu sabojāta un iekaisusi, ka sāpes moka gan staigājot, gan sēžot, gan arī naktīs. Tad, lai atbrīvotos no šīm mokošajām sajūtām, cilvēki ir spiesti veikt daudz smagāku – locītavas endoprotezēšanas operāciju – viņu pašu sabojāto locītavu aizvieto ar endoprotēzi.

Tradicionālā operācija ar implantu

Vēl līdz 2017. gada rudenim Latvijā varēja veikt tikai viena veida krustenisko saišu operāciju. To ieteica veikt pirmajā pusgadā pēc traumas. Tā kā ceļgala locītavas ir ļoti sarežģītas, bet krusteniskās saites atrodas dziļi locītavā, tad arī operācija ir daudz komplicētāka, nekā sašujot plīsušu Ahileja cīpslu. Šīs tradicionālās operācijas laikā izmanto no paša cilvēka iegūtu implantu – vispirms izgriež daļu no paceles cīpslas, tad to saliek četrās kārtās un sašuj. Nākamais etaps – tiek izdarīti urbumi abu kaulu galviņās, saites implants tiek izvilkts cauri šiem caurumiem un locītavai tā, lai tas spētu aizstāt plīsušo saiti. Implantētās cīpslas galus nostiprina. Šā veida operācija prasa samērā ilgu atlabšanas periodu – mēnesi jāstaigā ar kruķiem un ne ātrāk, kā pēc sešiem mēnešiem var pamazām atsākt sportot.

foto: Publicitātes foto

Jauna veida operācija ar saites sašūšanu

Tikai gadu Latvijā var veikt arī otra veida krustenisko saišu operāciju, kas organismam ir saudzīgāka un ar īsāku atlabšanas periodu. Pēc šīs operācijas var sākt staigāt bez kruķiem jau desmitajā dienā, bet atsākt treniņus jau pēc mēneša. Operācija ir saudzīgāka ar to, ka tai ir nepieciešamas tikai divas absorbējamas skrūves un šuvju materiāls un nevajag implantam izgriezt daļu no paceles cīpslas. Arī kaulos nav jāizdara tik plaši urbumi. Bojāto krustenisko saiti vienkārši sašuj ar īpašu ierīci, ko sauc par Skorpionu. Tā ir artroskopiska operācija, kuras veikšanai pa diviem nelieliem griezieniem locītavā ievada miniatūru videokameru, bet pa otru – instrumentus, ar kuriem tiek veikta operācija. Ar Skorpionu, kas nedaudz līdzinās šujmašīnas adatai, plīsusī saite tiek rūpīgi sašūta un atlabšanas periodā var saaugt. Ja līdzīga saišu sašūšana ir jau sen izmantota, piemēram, Ahileja cīpslas vai citu ērtākā vietā novietotu saišu sašūšanai, tad ceļgala krusteniskās gadījumi bija daudz komplicētāki – nelielās saites atrodas dziļi locītavā un ķirurģijai ļoti neērtā vietā. Artroskopiskās operācijas apvienojumā ar jaunu šūšanas instrumentu un operēšanas tehniku, radījušas jaunas iespējas.

Atšķirībā no otra operēšanas veida, ar šo ir jāpasteidzas – saites jāsašuj jau mēneša laikā pēc traumas un, jo ātrāk, jo labāk. Protams, katrs gadījums ir individuāls un retos gadījumos šī operācija var nebūt veiksmīga un saites nesaaug. Tad ir iespēja veikt tradicionālo operāciju ar autologo implantu.

Šobrīd tikai vienā klīnikā

Ir vērts zināt par šo Latvijai jauno operēšanas veidu un, ja gadījies pārplēst krusteniskās saites, nekavēties ar diagnozes noteikšanu un konsultēšanās ar ārstu, kurš veic šīs operācijas - Visamu Rafaelu (Wissam Raphael). Šobrīd Latvijā tās veic tikai viens ārsts un tikai klīnikā AIWA. Zvanot uz šo klīniku un piesakoties uz konsultāciju, noteikti pasakiet savu diagnozi – ārsts zina, cik svarīgi šādos gadījumos saiti sašūt pēc iespējas ātrāk un atradīs konsultācijai laiku.

VIDEO: Kā notiek operācija. (brīdinām, var būt nepatīkami skati)

Par AIWA Clinic:

AIWA Clinic ir pirmā un vienīgā Latvijā privātā plaša profila slimnīca. Tā Latvijas un ārzemju pacientiem piedāvā diagnostiku, visplašākā spektra ķirurģiju, plastisko ķirurģiju, kā arī pēcoperācijas rehabilitāciju. 

AIWA Clinic ir veidota pēc Eiropas labāko medicīnas iestāžu koncepta, mājīgās telpās un viesnīcas tipa palātās pacientiem piedāvājot augstvērtīgu medicīnisko aprūpi. AIWA Clinic praktizējošo speciālistu komandā ir vairāk nekā 50 Latvijas labāko profesionāļu

Adrese Maskavas iela 241, Rīga (bezmaksas autostāvvieta)

Tālrunis

+(371) 67799100,

+(371) 20022581,

+(371) 22337355

E-pasts

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Aiwa Clinic"