foto: LETA
Jaunam vīrietim Austrumu slimnīcā sēklinieku vēzis ārstēts ar cilmes šūnu transplantāciju
Austrumu slimnīcā pacienta ar onkoloģisku saslimšanu ārstēšanai izmantota īpaša šūnu transplantācijas metode.
2018. gada 25. septembris, 10:01

Jaunam vīrietim Austrumu slimnīcā sēklinieku vēzis ārstēts ar cilmes šūnu transplantāciju

Jauns.lv / LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoloģijas un transplantācijas nodaļā kādam 25 gadus vecam pacientam ar onkoloģisku saslimšanu ārstēšanā izmantota autologā cilmes šūnu transplantācija, informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Viņa piebilda, ka līdz šim Latvijā šo metodi izmantoja tikai hematoloģisku diagnožu, piemēram, limfomas un leikozes ārstēšanā. Vienlaikus, pamatojoties uz ASV un Eiropā ilgstoši veiktajiem klīniskajiem pētījumiem, apstiprinātas indikācijas atsevišķu audzēju un sistēmas saslimšanu ārstēšanā.

Kā stāstīja Hematoloģijas un transplantācijas nodaļas vadītāja Ilze Trociukas, jaunais vīrietis nodaļā nonāca ar sēklinieku audzēju, neseminomu. "Praksē mums ir bijuši vēl šādi pacienti, tomēr ne visi pacienti atbilst indikācijām veikt augstu devu ķīmijterapiju. Autologās cilmes šūnu transplantācijas metode hematoloģisko saslimšanu jeb tautā sauktā asins vēža ārstēšanā sekmīgi tiek pielietota kopš 2000.gada, bet alogēnā cilmes šūnu transplantācija no ģimenes donora kopš 2006.gada kā standarta ārstēšanas metodes. Tomēr pirmo reizi Latvijā esam to izmantojuši ar hematoloģiskajām jeb asins slimībām nesaistītu patoloģiju ārstēšanā," skaidroja Trociukas.

Viņa gan arī uzsvēra, ka, lemjot par metodes pielietošanu, būtiska ir pacientu atlase pēc noteiktiem kritērijiem. Terapija ir ļoti intensīva, paralēli cilmes šūnu transplantācijai tiek pielietoti augstas devas medikamenti, un tas prasa lielus resursus no organisma, tāpēc tā lielākoties ir izmantojama gados jauniem cilvēkiem bez blakus saslimšanām.

Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja Sandra Lejniece norādīja, ka perifērisko asiņu cilmes šūnu transplantācija ir tikai daļa no multidisciplināras komandas darba, kas nodrošina kombinētu terapiju. "Pacienta ar sēklinieku audzēju gadījumā tie bija ķirurgi, ķīmijterapeiti, un hematologi, kas veica transplantāciju kā plānotu ārstēšanas etapu. Onkoloģisko slimību ārstēšanā noteiktos gadījumos jāpielieto visas šīs metodes, un to šobrīd mēs Latvijā varam veikt," sacīja Lejniece.

Hematoloģijas un transplantācijas nodaļa Austrumu slimnīcā ir vienīgā vieta Latvijā, kur pacientiem ar onkoloģiskajām hematoloģiskajām slimībām var nodrošināt nepieciešamo autologo vai alogēno cilmes šūnu transplantāciju, ja tas nepieciešams kombinācijā ar ķīmijterapiju.