foto: Shutterstock
Kāpēc no rītiem mēdz sāpēt galva, un kādos gadījumos jāsāk uztraukties?
Esi vesels
2018. gada 22. septembris, 07:00

Kāpēc no rītiem mēdz sāpēt galva, un kādos gadījumos jāsāk uztraukties?

"100 Labi Padomi"

Lai no rīta galva būtu skaidra un nesāpētu, būtiski ievērot miega higiēnu. Miega bads vai pārmērīgi ilga gulēšana ir viens no biežākajiem migrēnas ierosinātājiem, skaidro neiroloģe Ilze Seržante.

Rīta galvassāpes ar sekojošu nogurumu un zemām koncentrēšanās spējām var būt cilvēkiem ar miega apnoju (elpošanas apstāšanās miega laikā).

Miega apnoju biežāk novēro, ja cilvēkam ir palielināts ķermeņa svars, viņš naktīs krāc un brīžiem pārstāj elpot. Neelpošana miegā rada oglekļa dioksīda uzkrāšanos un skābekļa badu, tāpēc nakts laikā notiek atkārtota pamošanās. Latvijā ir speciāli miega kabineti, kur ārsti palīdz diagnosticēt un ārstēt miega apnoju, bet, protams, ar sūdzībām par sāpošu galvu no rīta var noteikti vērsties pie neirologa, kurš palīdzēs noskaidrot patieso sāpju iemeslu.

Īpaši piesardzīgiem vajadzētu būt gadījumos, kad galvassāpju dēļ ir jāmostas nakts laikā, jo tad būtu jāizslēdz nopietni sāpju cēloņi kā, piemēram, audzēji vai galvas smadzeņu infarkts.

Ņem vērā: 

  • Ja galvassāpes ir tikai epizodiskas un pārejošas, neatkārtojas bieži, daudz uztraukties nevajadzētu, ar tādām dzīves laikā ir saskāries teju katrs.
  • Ja sāpes ir pēkšņas, neparasti spēcīgas, mainās sāpju raksturs vai biežums, noteikti jādodas pie ārsta.