foto: Shutterstock
Vīruss, kas stiprina imūnsistēmu
2018. gada 13. septembris, 06:45

Vīruss, kas stiprina imūnsistēmu

"Patiesā Dzīve"

Ilgu laiku imunologi uzskatīja, ka galveno imunitātes karotāju – T-šūnu jeb T-limfocītu – daudzveidība gadu gaitā samazinās.

Tika pieņemts, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc vecāki cilvēki ir vairāk pakļauti infekcijām. Tomēr izrādās, ka viss nav tik vienkārši. Arizonas Universitātes medicīnas koledžas zinātnieki atklājuši, ka citomegalovīruss (CMV) neiztukšo vecāku cilvēku imūnsistēmas resursus, kā tika uzskatīts iepriekš, bet gan gluži otrādi – stiprina tos.

Par to liecina pētījumi ar pelēm, kas inficētas ar šo vīrusu. Pretēji zinātnieku prognozēm, šiem dzīvniekiem novecojot būtiski nesamazinājās nedz T-šūnu skaits, nedz to daudzveidība.

Zīmīgi, ka veselās peles kontroles grupā nevarēja lepoties ar līdzīgiem panākumiem. Turklāt, kad zinātnieki speciāli inficēja abas dzīvnieku grupas ar listērijām, tieši CMV nēsātāju imūnsistēma izrādījās noturīgāka.

Zinātnieki turpina pētījumus cerībā noskaidrot precīzu šī vīrusa ietekmes mehānismu uz novecojoša organisma aizsardzības spējām. Zinātnieku komandas galamērķis ir izstrādāt vakcīnu, kas spētu uzlabot vecāku cilvēku imūnsistēmu un aizsargāt viņus no jaunām infekcijām.