foto: Shutterstock
Pazūd atmiņa? Iemesli, kāpēc tā notiek
2018. gada 11. septembris, 06:45

Pazūd atmiņa? Iemesli, kāpēc tā notiek

"100 Labi Padomi"

Atmiņas funkcija ir viena no sarežģītākajām mūsu organismā. Kad cilvēks sāk just atmiņas pasliktināšanos, cieš viņa dzīves kvalitāte. Vai ir kādi paņēmieni, kas palīdz uzlabot atmiņu? Atbilde ir viennozīmīgi – jā.

Skaidro neiroloģe Ildze Krieviņa: 

Vispirms jāsaprot, ka visi atmiņas traucējumi nav vienādi. Gribu izcelt trīs galvenos atmiņas pasliktināšanās iemeslus. Vispirms tas ir distress jeb tā saucamais sliktais stress. Īslaicīgs stress pat ir veselīgs, jo, paaugstinot virsnieru hormonu izdali, uzlabo smadzeņu darbību. Toties tad, kad mēs dzīvojam hroniska stresa situācijā, tam jau ir negatīva ietekme uz mūsu smadzenēm. Notiek par atmiņu atbildīgo struktūru funkciju pavājināšanās, kas izpaužas kā koncentrēšanās spēju samazināšanās, nogurums, atmiņas traucējumi.

Otrais biežākais iemesls – neveselīgs vai neaktīvs dzīvesveids. Savukārt fiziska aktivitāte palielina galvas smadzenēs to vielu izstrādi, kas atbild par atmiņu, garastāvokli un motivāciju. Ja tev ir sēdošs darbs, liela intelektuāla slodze, organisma resursi pamazam izsīkst un var parādīties sūdzības kā atmiņas traucējumi un koncentrēšanās grūtības. Ievērojot darba un atpūtas režīmu, aktīvs dzīvesveids ar regulārām sporta nodarbībām varētu būt labs risinājums ar izciliem rezultātiem.

Trešais iemesls – neirodeģeneratīvas galvas smadzeņu saslimšanas kā Alcheimera slimība un citas. Šajā gadījumā ir nepieciešams labs speciālists, ar kuru kopā cilvēks varēs izvērtēt atmiņas stāvokli un izveidot ārstēšanas plānu.

Stresa samazināšana, aktīvs dzīvesveids un savlaicīga ārsta konsultācija var efektīvi palīdzēt saglabāt ne tikai labu fizisku formu, bet arī izcilu mentālo veselību un uzlabot dzīves kvalitāti.