foto: LETA
Veselības inspekcijas pārstāvis: "Situācija ar zilaļģēm Rīgas jūras līča piekrastē var mainīties ļoti strauji"
Zilaļģu ziedēšana.
Runā speciālists
2018. gada 12. jūlijs, 10:14

Veselības inspekcijas pārstāvis: "Situācija ar zilaļģēm Rīgas jūras līča piekrastē var mainīties ļoti strauji"

LETA

Situācija ar zilaļģēm Rīgas jūras līča piekrastē laika apstākļu, galvenokārt vēja ietekmē, var mainīties ļoti strauji, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības uzraudzības nodaļas vadītājs Normunds Kadiķis.

Kā ziņots, saistībā ar strauju zilaļģu savairošanos Rīgas pašvaldība otrdien izplatīja aicinājumu atturēties no peldēšanās Vecāķu pludmalē, bet jau trešdien šis aicinājums tika atcelts.

Kā šorīt "Rīta panorāmai" skaidroja Kadiķis, patlaban, visticamāk, zilaļģu masas ir savairojušās kaut kur tālāk no ierastajām peldvietām, bet, mainoties vēja virzienam, tās tiek ieskalotas piekrastes zonā.

"Risks peldētājiem tiek novērtēts tīri vizuāli: ja ir vērojama masveida zilaļģu savairošanās, tad var tikt noteikti peldēšanās ierobežojumi. Mūsu gadījumā pēc ziņām, kas tika saņemtas vakar, apsekojot teritoriju, Daugavgrīvas oficiālajā peldvietā ūdens ir tīrs (..), savukārt Vecāķos ir daudz vairāk saskalojumu, jo īpaši seklūdens zonā, bet tālāk ūdens ir tīrs," pastāstīja Veselības inspekcijas pārstāvis.

Līdz ar to Vecāķu pludmalē patlaban vecāki tiek aicināti nelaist bērnus plunčāties seklākās vietās un pludmales piekrastē izveidojušās lāmās, bet pieaugušajiem peldētājiem pašiem vajadzētu izvērtēt situāciju, piemēram, ja cilvēks ir alerģisks, tad labāk vajadzētu atturēties no peldēšanās.

Pēc Kadiķa teiktā, risku rada tas, ka zilaļģes, sadaloties ūdenī, var izdalīt toksīnus, uz kuriem alerģiski var reaģēt cilvēka āda, savukārt, dzerot šādu ūdeni, var akūti saindēties. "Ja zilaļģes savairojas saldūdens objektos, piemēram, kādos ezeriņos un piemājas dīķos, un ja ar šo ūdeni dzirda mājlopus, tad tie var saindēties vai pat aiziet bojā," pastāstīja Veselības inspekcijas pārstāvis.

Kā ziņots, šonedēļ atsevišķās vietās ārpus oficiālās peldvietas zonas, virzienā uz Daugavgrīvas bākas pusi, novērotas krastā izskalotas aļģes, kuru sastāvā vizuāli konstatējamas arī zilaļģes.

Savukārt Vecāķu pludmales piekrastē novērota izskalota aļģu masa, kuru sastāvā vizuāli konstatētas zilaļģes, kā arī aļģu savairošanās vērojama seklumā piekrastes ūdenī, tomēr dziļāk ūdens esot tīrs.