foto: LETA
Lai uzlabotu gremošanu, ēdiet valriekstus 
Valrieksti Rīgas Centrāltirgū.
Esi vesels
2018. gada 3. maijs, 07:00

Lai uzlabotu gremošanu, ēdiet valriekstus 

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Zarnām ir galvenā loma mūsu veselībā, un, kā atklājuši zinātnieki, valriekstu ēšana varētu būt viens no vislabākajiem veidiem, kā tās uzturēt veselas un pat atjaunot labās baktērijas. 

Valriekstos ir ne tikai daudz Omega 3 taukskābju, alfa linolēnskābes un šķiedrvielu, tie arī labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru, apgalvo zinātnieki no Luiziānas Valsts universitātes Medicīnas skolas. 

Valrieksti vairo baktēriju daudzveidību zarnās un palielina labvēlīgo baktēriju daudzumu, piemēram, Lactobacillus, ko bieži uzņem ar probiotikām. Tā kā valrieksti atbalsta labo baktēriju vairošanos, tos varētu uzskatīt par prebiotikām.

Zinātnieki veica eksperimentus ar laboratorijas žurkām – vienai grupai žurku deva barību, kurā bija iekļauti valrieksti, bet citu baroja ar to pašu barību, tikai bez valriekstiem. Drīz vien žurkām, kas ēda valriekstus, tika novērotas pozitīvas pārmaiņas zarnu mikroflorā. 

Zinātnieki atzīst, ka zarnu stāvoklis ir cieši saistīts ar cilvēka veselību kopumā, – lai mēs labi justos, ir patiešām būtiski, lai mums būtu veselas zarnas. 

Par valriekstiem jau ir zināms, ka tie palīdz samazināt sirds slimību risku, uzlabot smadzeņu darbību un pat palēnināt vēža augšanu, nu atklāts vēl viens iemesls, lai tos biežāk iekļautu ikdienas uzturā.