foto: Vida Press
Policija Vīnē aiztur leikēmijas pacientu, kurš aizsedza seju, lai nesaķertu kādu vīrusu
Attēlam ir ilustratīvs raksturs.
Runā speciālists
2018. gada 27. aprīlis, 06:22

Policija Vīnē aiztur leikēmijas pacientu, kurš aizsedza seju, lai nesaķertu kādu vīrusu

Jauns.lv

Austrijas galvaspilsētā Vīnē, kur ir spēkā sejas aizsegšanas aizliegums, kas pieņemts tā dēvēto burku un nikābu aizlieguma likuma ietvaros, aizturēts leikēmijas pacients, kurš valkāja sejas masku, lai nesaķertu kādu vīrusu, vēstī "The Local".

26 gadus vecais vīrietis anonīmi sniedzis interviju "Vice News" Austrijas versijai, kur viņš nosaukts par Valentīnu. Viņš stāsta, ka policija viņu apturēja pagājušajā otrdienā. 

Masku viņš valkā, jo tā ieteikuši ārsti, kuri mudinājuši viņu domāt par to, kā aizsargāt sevi pazeminātas imunitātes apstākļos, jo pārciestie ķīmijterapijas kursi pamatīgi novājinājuši vīrieša organismu. Valentīnam sākumā savas drošības labad vispār bijis ieteikts astoņas nedēļas pavadīt izolācijā. 

"Pirmais, ko viņi man vaicāja, bija - runāju es vāciski vai esmu ārzemnieks. Kad es paskaidroju, ka esmu no Vīnes, satraukums mazliet norima. Bet tad viņi sāka piesieties manai maskai," viņš stāsta. Likumsargi ar smago slimību sirgstošajam vīrietim arī izskaidrojuši, ka viņš pārkāpis likumu un paredzētais sods par to ir 80 eiro. 

Valentīns tieši šo jautājumu - vai viņš nepārkāps likumu, kas paredz sejas aizsegšanu - pirms incidenta bija uzdevis ārstam, kurš nosmējis, sakot, ka visi taču sapratīs iemeslus. 

Valentīns stāsta, ka bijis spiests policistiem rādīt savus medikamentus, kā arī asins analīžu rezultātus. "Tā bija visai satraucoša pieredze, bet galu galā viņi man noticēja," stāsta Valentīns, kuru policija brīdināja nākamreiz paņemt ārsta zīmi, pretējā gadījumā būs jāmaksā sods. 

Policijas pārstāvis Patriks Meierhofers medijiem apliecināja, ka šāds vīrietis ticis apstādināts un "problēma tika atrisināta sarunas gaitā". 

"Sejas aizsegšana medicīnisku iemeslu dēļ ir izņēmums. Šādos gadījumos policistiem jāuzrāda ticami pierādījumi, ka tā [maska] tiek valkāta medicīnisku apsvērumu dēļ," viņš saka. 

Likums Austrijā, kas publiskās vietās aizliedz sejas aizsegšanu un seju nosedzoša islāmticīgo apģērbu gabalu - burku un nikābu - valkāšanu, stājās spēkā 1. oktobrī, taču, lai izvairītos no kādas noteiktas reliģiskas grupas diskriminēšanas, Austrijas policija lēma, ka tas attieksies uz jebkuru apģērba gabalu, kas aizsedz seju. 

foto: Vida Press
Sievietes nikābos.

Tēmas