foto: Shutterstock
Zinātnieki atklāj, ka nākotnē ar parastu urīna analīzi varēs prognozēt vecuma slimības un pat nāvi
2018. gada 17. aprīlis, 07:00

Zinātnieki atklāj, ka nākotnē ar parastu urīna analīzi varēs prognozēt vecuma slimības un pat nāvi

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ķīniešu zinātnieki atraduši jaunu un daudzsološu urīna marķieri, kas varētu palīdzēt noteikt ķermeņa bioloģisko vecumu un paredzēt ar vecumu saistīto slimību riskus un pat nāvi.

Lai gan vienā gadā dzimušiem cilvēkiem ir vienāds hronoloģiskais vecums, katra organisms noveco citādi. Saikne starp mūsu vecumu gados un veselību, un dzīves ilgumu ir nosacīta.

Vieni bauda garu mūžu gandrīz bez slimībām, bet citi var ciest no hroniskām saslimšanām un priekšlaicīgas nāves. Ja vecums gados nav drošs novecošanas rādītājs, tad kas gan tāds ir?

Ķīniešu pētnieki uzskata: “Skābekļa blakusprodukti, kas izdalās normālas vielmaiņas laikā, var izraisīt oksidatīvos bojājumus šūnu biomolekulās, piemēram, DNS un RNS. Kad mēs novecojam, tad ciešam no pieaugošiem oksidatīvajiem bojājumiem, un tātad oksidatīvo marķieru līmenis organismā palielinās.”

Par vienu no šādiem marķieriem zinātnieki atzīst 8-oxoGsn, kas jau iepriekš pētījumos dzīvniekiem parādījis, ka ar vecumu tā līmenis urīnā pieaug.

Lai pārliecinātos, vai analīze der arī cilvēkiem, no 1228 ķīniešiem, kas bija 2–90 gadus veci, pētnieki paņēma urīna paraugus. “Mēs atklājām no vecuma atkarīgu 8-oxoGsn pieaugumu urīnā 21 gadu veciem un vecākiem pētījuma dalībniekiem. Tādējādi 8-oxoGsn urīnā varētu būt daudzsološs vecuma noteikšanas marķieris.” 

Interesanti, ka gan sievietēm, gan vīriešiem marķiera līmenis bija apmēram vienāds, izņemot sievietes pēc menopauzes, kurām tas bija augstāks. To varētu izskaidrot ar estrogēna samazināšanos menopauzes laikā, jo estrogēnam piemīt antioksidatīvs efekts. 

“8-oxoGsn urīnā varētu atspoguļot ķermeņa reālo stāvokli labāk nekā hronoloģiskais vecums, un tas ļautu paredzēt vecuma slimību risku,” secināja autori.