foto: Shutterstock
Muskuļu alerģija? Jā, arī tas ir iespējams
Esi vesels
2018. gada 12. marts, 06:30

Muskuļu alerģija? Jā, arī tas ir iespējams

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Muskuļi mehānisku bojājumu dēļ kļūst jutīgi. Muskuļus un saistaudus no asinsrites atdala asinsvada sieniņa. Jebkurš savainojums vai nobrāzums nozīmē, ka muskulis nonāk tiešā saskarē ar asinīm, kurās, iespējams, ir pārtikas vai mikrobu antigēni. Britu Ekoloģiskās medicīnas biedrības goda sekretāre Sāra Maihila izvirzījusi hipotēzi ka šajā brīdī “ieslēdzas” alerģija, bet sāpes, kas seko muskuļu bojājumiem un saglabājas ilgstoši, tiek kļūdaini saistītas ar savainojumu, kaut gan patiesībā tas ir alerģisks jutīgums.

Tātad sarauts muguras muskulis (piemēram, no pārāk liela smaguma pacelšanas) varētu būt jutīgs, piemēram, pret piena produktiem, un piena produktu lietošana uzturā uztur šo procesu “pie dzīvības”.

Noteikt diagnozi lielākajā daļā gadījumu ir visnotaļ sarežģīti, jo bieži vien reakcijas ir novēlotas – tās var parādīties 24 vai 48 stundas pēc alergēna iedarbības un ilgt vairākas dienas.

Kā uzsver Sāra Maihala, muskuļi var reaģēt tikai vienā veidā, proti, savilkties, un šī savilkšanās var izpausties kā nelieli krampji, muskuļu tiki, raustīšanās vai pat akūtas, intensīvas sāpes. Reakcijas intensitāte ir atkarīga no tā, cik daudz attiecīgā produkta uzturā lietots.

Regulārs patēriņš izraisa hroniskas, nelielas spazmas un krampjus, savukārt cilvēkam, kas parasti no attiecīgā produkta izvairās, nejauša tā nonākšana organismā var izraisīt tik spēcīgas sāpes, ka viņš burtiski sabrūk. Parasti gan šāda reakcija ilgst tikai dažas sekundes.

Spazmas var pārņemt arī citus muskuļus, kas atrodas alerģisko muskuļu tuvumā, jo tie cenšas pasargāt jutīgo muskuli no pēkšņas nejaušas izstiepšanās, tādējādi rodas plašākas muskuļu spazmas un vispārējs stīvums. 

Sāpes rodas tāpēc, ka traucēta asinsrite un uzkrājas toksiski metabolīti, īpaši pienskābe. Šī pienskābe izraisa sāpes. Te nu mēs redzam apburto loku, kurā alerģiski muskuļi rada spazmas, spazmas savukārt izraisa toksisku metabolītu veidošanos, kas atkal rada vēl lielākas sāpes, uz kurām muskuļi reaģē ar nākamo spazmu lēkmi.

Īslaicīgi muskuļus atslābina siltums, karsta vanna un maiga masāža, arī ķermeņa atrašanās kādā konkrētā stāvoklī, taču pirmā kustība pēc šādām nodarbēm jāveic ļoti uzmanīgi, citādi sāpes atgriezīsies.

Tēmas