foto: Shutterstock
Spēks, kas slēpjas kokosriekstu eļļā: būsi pārsteigts, cik dažādos veidos to iespējams izmantot
2018. gada 17. februāris, 07:00

Spēks, kas slēpjas kokosriekstu eļļā: būsi pārsteigts, cik dažādos veidos to iespējams izmantot

"100 Labi Padomi"

Kokosriekstu eļļa savā ziņā ir unikāla: lēta un daudzpusīgi lietojama, sākot no garšīga un veselīga ēdiena gatavošanas līdz pat mēbeļu pulēšanai un apģērbu attīrīšanai no košļājamās gumijas. Padomus sniedz kosmētiķe Ginta Ustinova.

Kokosriekstu eļļai piemīt daudz vērtīgu īpašību: tā satur dažādus vitamīnus, arī E vitamīnu, kas atjauno un aizsargā ādu, K vitamīnu, kas nostiprina asinsvadu sieniņas un izlīdzina ādas toni.

Galvenās ir vērtīgās taukskābes, piemēram, laurīnskābe, kuras sastāvā esošās olbaltumvielas ir ļoti līdzīgas matu un ādas olbaltumvielām; miristīnskābe, kas darbojas kā katalizators, palīdzot citām noderīgām vielām iekļūt dziļākos ādas slāņos; palmitīnskābe, kas palīdz aktivizēt kolagēnu, elastīnu, hialuronskābi un ir nepieciešama, lai saglabātu ādas elastību un plastiskumu.

Taukskābes nodrošina kokosriekstu eļļas cieto tekstūru. Šī īpašība arī ir tīras kokosriekstu eļļas kvalitātes rādītājs: ja kokosriekstu eļļa vēsā temperatūrā nesacietē, tās sastāvā nav pietiekami daudz kvalitatīvo taukskābju.

Kaut arī eļļai ir cieta tekstūra, tā ļoti ātri uzsūcas ādā un burtiski dažu sekunžu laikā to mīkstina un izlīdzina, nodrošinot samtainu un gludu izskatu. Eļļa ir lieliska sausas, sakairinātas, raupjas un nobriedušas ādas kopšanā, kā arī jutīgai ādai ap acīm.

Arī dekoltē, krūšu zona un viss ķermenis par to priecāsies. Eļļa atjauno, baro un mitrina. To lietojot, ir jāuzmanās, ja ir taukaina āda un āda ar paplašinātām porām, jo tādai ādai kokosriekstu eļļa var veicināt komedonu rašanos.

Kur vari izmantot kokosriekstu eļļu?

  • Kutikulu mīkstināšanai. Katru vakaru iemasē eļļu uz ādas ap nagiem. Kutikulas kļūs mīkstas un maigas. Arī roku āda priecāsies.
  • Vīriešiem – skūšanās krēma vietā. Tā lieliski mitrinās ādu un nomierinās tās jutīgumu.
  • Lai cīnītos ar blaugznām: masē galvas ādu ar kokosriekstu eļļu.
  • Lai stiprinātu skropstas: uzklāj eļļu uz tām.
  • Pēc saules peldēm eļļa mitrinās un nomierinās sejas un ķermeņa ādu, veicinot skaista iedeguma toņa rašanos.
  • Parastās matu maskas vai kondicioniera vietā. Uzklāj eļļu uz sausiem matiem un noturi 15 minūtes. Ieteicama bojātiem, trausliem matiem.
  • Mitrinošā nakts krēma vietā. Āda kļūs mitrināta, pabarota, maiga un gluda.
  • Lai notīrītu meikapu: drusciņa eļļas uz vates maigi attīra sejas ādu.
  • Lai aizsargātu ādu no vēja un sala ietekmes. Pirms došanās ārā aukstumā uzklāj uz vaigiem eļļu krēma vietā.
  • Barojošai, mitrinošai un atjaunojošai sejas un ķermeņa maskai: izkausē dabīgo, melno šokolādi un pievieno tādu pašu daudzumu kokosriekstu eļļas.
  • Maskai pret krunciņām: vienādās devās kokosriekstu eļļa, olīveļļa un vīnogu kauliņu eļļa.
  • Ķermeņa skrubim. Sajauc kafijas biezumus (2 ēdamkarotes) ar kokosriekstu eļļu (1 ēdamkarote) un veic ķermeņa skrubēšanu.
  • Barojošai maskai: sajauc kokosriekstu eļļu (1 tējkarote), rīsu miltus (2 ēdamkarotes) un pievieno tikko uzvārītu zaļo tēju, maisi, līdz tiek iegūta krēmveidīga masa.

Ievēro! Ikdienā uzklājot eļļu uz ķermeņa ādas, tā tiks samitrināta un pabarota, uzlabosies arī ādas aizsargfunkcijas, aizkavēsies celulīts, āda kļūs stingrāka.