foto: Shutterstock
Uzbrūk gripa: seši vienkārši veidi, kā no tās izvairīties bez zālēm
2021. gada 24. novembris, 06:30

Uzbrūk gripa: seši vienkārši veidi, kā no tās izvairīties bez zālēm

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja vēlaties pasargāt sevi no riskiem, ko varētu radīt vakcinēšanās ar modificētiem vīrusiem un toksisko vielu kokteiļiem, kas ir vakcīnās, piedāvājam dažas dabīgas un efektīvas metodes, kā veiksmīgi izvairīties no gripas.

D vitamīns

Ja asinīs šā vitamīna ir par maz (galvenokārt riska grupā ir cilvēki, kas nesaņem pietiekami daudz (drošas) saules gaismas), pieaugušajiem, bērniem un zīdaiņiem palielinās iespēja saslimt ar elpceļu infekcijām. Pārāk zems D vitamīna līmenis var izraisīt arī smagas plaušu infekciju lēkmes bērniem un pieaugušu pneimonijas slimnieku nāvi.

Visticamāk, tieši D vitamīns lielā mērā nosaka, kā mūsu imūnsistēma reaģē uz infekcijām. Organismam nepieciešamais D vitamīna līmenis ir 50,1–220 nmol/L, tāpēc veiciet asins analīzes, lai noteiktu tā līmeni asinīs. Lielākā daļa pētnieku sola, ka, uzņemot papildus D vitamīnu, ir garantēts labs rezultāts, lai gan ir autori, kas uzskata, ka būtu nepieciešami “rūpīgāki pētījumi”, iesaistot vairāk dalībnieku. 

Ieteicamā dienas deva: vismaz 10–15 minūtes saules gaismas vai 1000–3000 SV D3 (dabiskās vitamīna formas).

C vitamīns

C vitamīns ir nozīmīgs antioksidants, kam ir izšķirīga loma imūnsistēmas veidošanā un nodrošināšanā, lai tā funkcionētu. Gadu desmitiem zināms, ka C vitamīns palīdz, gan ārstējoties no gripas, gan saaukstēšanās simptomiem.

Nesen tika veikts pētījums, kurā piedalījās 14 izcilākie jaunie Polijas daiļslidotāji. Treniņnometnes laikā viņi 10 dienas saņēma C vitamīnu. Rezultāti liecināja, ka, uzņemot papildu C vitamīna devu, divu gēnu līmenis, kas izraisa šūnu stresu un liek noārdīties olbaltumvielām, būtiski samazinājās gan treniņu, gan sacensību laikā. 

Ieteicamā dienas deva: 1–3 g askorbīnskābes. 

Kakla skalošana ar tēju

Japāņu pētnieki apkopoja piecu pētījumu rezultātus, kuros kopumā bija iesaistīti 1890 dalībnieki, un konstatēja, ka tiem, kas skaloja kaklu ar tēju (vienalga zaļo vai melno), risks saslimt ar gripu bija par 30 % zemāks nekā tiem, kas skaloja kaklu ar ūdeni vai nedarīja to vispār.

Ieteicamā dienas deva: skalojiet kaklu ar tēju no rīta vai vakarā vismaz 60 dienas (pārliecinieties, ka tēja nav pārāk karsta).

Zaļā androgrape (Andrographis paniculata)

Šis rūgtenais augs, ko plaši izmanto tradicionālajā Ķīnas medicīnā ir universāls gripas profilakses līdzeklis. Pierādīts, ka tam piemīt gan pretiekaisuma, gan pretvīrusu īpašības. Andrograpes ekstrakta kapsulas var iegādāties dažādās interneta vietnēs. 

Ieteicamā dienas deva: 3 g Andrograpes pulvera trīs vai četras reizes dienā vai kapsulas atbilstoši instrukcijai visu grupas sezonu.

Ķiploki

Ja vēlaties sevi pasargāt no gripas un saaukstēšanās, noteikti lietojiet ar antibakteriālām un pretvīrusu īpašībām apveltīto ķiploku. Kādā 12 nedēļu ilgā pētījumā 146 brīvprātīgie lietoja uztura bagātinātāju ar ķiploku.

Rezultāti liecināja, ka pētījuma dalībnieki daudz retāk saaukstējās, mazāk kavēja darbu slimības dēļ un kopumā ar saaukstēšanos slimoja īsāku laiku.

Ieteicamā dienas deva: 180 mg allicīna (ķiploka bioloģiski aktīvās vielas).

Fiziskās aktivitātes

Pieaugušajiem, kas rudens un ziemas mēnešos ir fiziski aktīvi, saaukstēšanās vai gripa laupa par trīsarpus dienām mazāk no dzīves, nekā viņu mazkustīgajiem līdzcilvēkiem. Turklāt pētnieki atklājuši, ka tie, kas regulāri sporto, pat tad, ja saslimst, sirgst vieglākā formā. 

Ieteicams: aptuveni 20 minūtes mērenas aerobas slodzes, kāda ir, piemēram, peldēšana, skriešana vai riteņbraukšana, atkārtot piecas vai vairāk reižu nedēļā.