foto: Shutterstock
5 padomi, kā atsvaidzināt gaisu slimnieka istabā
Ļoti svarīgi ir vēdināt telpu.
Esi vesels
2018. gada 8. februāris, 07:37

5 padomi, kā atsvaidzināt gaisu slimnieka istabā

"100 Labi Padomi"

Svarīgi, lai telpā, kur ārstējas slimnieks vai uzturas cilvēks ar kustību ierobežojumiem, būtu padomāts par gaisa kvalitāti.

1. Regulāri vēdini telpu. Aukstā laikā vēdina pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā 2 reizes dienā pa 3 minūtēm. Ja āra gaisa temperatūra nav ļoti zema, var vēdināt ilgāk. Šajā laikā guļošo cilvēku papildus apsedz, bet seju atstāj brīvu.

2. Ja cilvēks atrodas slimnīcā vai pansionātā, telpā kādā neuzkrītošā vietā novieto atvērtu baltegles tinktūras pudelīti. Baltegles ēteriskā eļļa tiek uzskatīta par vienu no labākajiem dezodorējošajiem līdzekļiem, jo palīdz atbrīvoties no nepatīkamām smakām, tā attīra un dezinficē gaisu telpās, neitralizē cigarešu dūmus.

3. Ja mīļais cilvēks dzīvo ar tevi kopā, bet viņš pa dienu jāatstāj viens, uz vates plāksnītes uzpilini vairākus priežu sveķu terpentīna pilienus un novieto zem gultas vai citviet. Dabīgais terpentīns tūlītēji un ilgstoši uzlabo gaisa kvalitāti un atvieglo elpošanu.

4. Ne tikai slimnieka, bet arī citām mājokļa telpām noder levzejas ēteriskā eļļa (Litsea cubeba) ar maigu citrusu un augļu aromātu. Tā attīra gaisu un palīdz uzlabot noskaņojumu.

5. Nepatīkamas smakas uzņem un samazina tīrs auksts ūdens: trauku ar ūdeni novieto istabā un katru dienu ūdeni nomaina. Ūdenim var piepilināt kādu tīkamu aromātu, piemēram, eikaliptu, piparmētru vai ko citu.

Ievēro! Aromātu izvēli ieteicams saskaņot ar iemītnieku – vai tas viņam ir patīkams –, lai labi gribētais neizvēršas par pāridarījumu.

Tautas metode pret izgulējumiem

Sena tautas metode māca, ka zem guļoša cilvēka gultas, kurš pats nevar piecelties, jānovieto atvērts trauks ar ūdeni. Ja tā darot, ūdens paveicot brīnuma darbu un izgulējumi nerodoties. Taču jāatceras cits efektīvs paņēmiens – grozīšana – pret šo pamatā gados veco cilvēku nelaimi: regulāri, ik pēc pāris stundām guļošais ir jāpagriež no vieniem sāniem uz otriem vai no muguras uz sāniem, paceļot un pārvietojot arī rokas un kājas, jo izgulējumi var rasties arī, piemēram, uz papēžiem.

Zināšanai!

▪ Ja saskaries ar šo problēmu savā ģimenē, tev var noderēt ziņa, ka ir pieejami īpaši izstrādāti pretizgulējumu gaisa matrači ar kompresoru. Tos pievieno elektrībai un guļošo cilvēku novieto uz tā. Matracim ar laika intervālu dažādās vietās tiek pievadīts gaiss, panākot lēnu un pastāvīgu ķermeņa masāžu, kas normalizē asinsriti nekustīgajās ķermeņa daļās.