foto: Aigars Hibneris
Sāc rītu ar pēdu masāžu! Daktera Igora Kudrjavceva padomi, kā iemācīties prieku
Noslogojot kāju pēdas, mēs uzlabojam asinsriti ķermenī, atgādina dakteris Kudrjavcevs. Viņš pats ik rītu iesāk ar pēdu masāžu, atmodinot savu ķermeni jaunai dienai.
Runā speciālists
2017. gada 19. jūnijs, 06:51

Sāc rītu ar pēdu masāžu! Daktera Igora Kudrjavceva padomi, kā iemācīties prieku

Arta Ciša

“Tā ir tīrā bioķīmija,” šādi prieku telefonsarunā pirms intervijas raksturoja ārsts homeopāts, saulainā cigun treneris Igors Kudrjavcevs. Tiekoties viņš izvērsa savu apgalvojumu plašāk, skaidrojot, ko cilvēks var darīt, lai uzlabotu savu omu arī tad, ja diena ir apmākusies un darba – pārāk daudz. Pēc lasītāju lūguma vēlreiz publicējam daktera Kudrjavceva padomus iekšēji veselīgākai un priecīgākai ikdienai.

Igors Kudrjavcevs saulaino cigunu praktizē kopš 1993. gada. Pēc dalības Černobiļas atomelektrostacijas katastrofas seku likvidēšanā veselība pasliktinājās un paralēli medicīnas iespējām atveseļot dakteris meklēja arī alternatīvus risinājumus. Sākot iedziļināties homeopātijas zinātnē, viņš atklāja arī cigun pozitīvo ietekmi uz pašsajūtu un ilgtermiņā – arī uz veselību. Dakteris skaidro, ka pastāv vairāki ciguna veidi, kurus varētu dalīt trīs grupās: kaujas cigun, kurā māca cīņas praksi, reliģiskais cigun, kura pamatā ir mācība un ar to saistītās zināšanas, un trešais veids, ko praktizē pats Igors Kugrjavcevs, ir medicīniskais cigun, ko Veselības ministrija oficiāli akceptēja kā medicīnas tehnoloģiju. Šo Austrumu dziedniecības veidu iesaka cilvēkiem ar galvassāpēm un sāpēm mugurā, ar veģetatīvās nervu sistēmas disfunkcijām, pēc traumām, pēcoperāciju atveseļošanās periodā, dažādu slimību, arī onkoloģisko saslimšanu, laikā tonusa un dzīvesspara vairošanai un vecumā spēka un harmonijas iegūšanai.

Dakteris iesaka vairākus paņēmienus, ko varētu darīt sava sirdsmiera un prieka iegūšanai, jo prieku, kā izrādās, var uztrenēt!

foto: Aigars Hibneris

Saberzēt plaukstas!

Ja diena pārsvarā paiet sēžot pie darba galda, laiku pa laikam, vislabāk ik pēc 40 minūtēm, aktivizē asinsriti: sparīgi saberzē plaukstas tā, it kā tūdaļ ķertos pie kāda patīkama darba veikšanas (vai arī gardas maltītes!). Berzē delnu centrus – plaukstas daļu bez pirkstiem. Plaukstās pēc ķīniešu mācības atspoguļojas ķermenis: sparīgi aktivizējot plaukstas, tu tonizē arī citas ķermeņa vietas. Sanāk, ka līdz ar plaukstu masāžu masējam visu ķermeni. Organismā uzlabojas asinsapgāde, aktivizējas vielmaiņa, veidojas endorfīni (laimes hormoni), kā arī citas vielas, serotonīns, piemēram. Tiek ražoti arī neirotrofīni – ļoti svarīgas vielas, kas nepieciešamas nervu sistēmas darbībai. Šīs vielas organismā rodas tikai tur, kur notiek kustība.

Sēžot statiski pie galda, tas veidojas, piemēram, acīs, smadzenēs laikā, kad cilvēks mācās. Taču, ja izkusties, vingro, dodies pastaigā vai sporto, ķermenis ražo vairāk neirotrofīnus tavam atbalstam, kas uzlabo nervu sistēmas stāvokli, nostiprina nervus, stabilizē emocionālo pasauli. Kustības ir svarīgs dzīvības noteikums. Rainis ir teicis, ka laime nav atrodama bezdarbībā, bet gan kustībā un centībā – viedi vārdi!

Aktivizēt asinsriti delnās!

Kad plaukstas siltas, masē rokas no pirkstu galiem līdz elkonim pa ārdelmu un no elkoņa atpakaļ līdz pirkstu galiem pa iekšdelmu. Atkārto kustību vismaz 10 reizes. Nav nepieciešams atbrīvot rokas no apģērba, veic kustības pāri drēbēm. Masāžas virziens saskan ar iekšējiem dzīvības spēka Ci enerģijas meridiāniem ķīniešu medicīnā. Šādi mēs veicinām dzīvības spēka cirkulāciju.

foto: Aigars Hibneris

Laisties slīpi!

Mājās, protams, šo lietu nokārtot būs daudz vieglāk, bet dažos birojos ir iekārtoti atpūtas stūrīši ar mīkstām mēbelēm – ja tas iespējams, izmanto iespēju atgulties kaut uz 5 minūtēm. Kāpēc? Muguras skriemeļus balsta mazi muskuļi, kas dienas laikā nogurst, un… mēs salīkstam. Tikai guļus stāvoklī šie muskulīši var atslābt un mugura – atpūsties. Atgulšanās dienas laikā, ja iespējams, pat vairākas reizes dienā, veicina atveseļošanos.

Klausīties mūziku!

Par mūzikas dziedinošo ietekmi uz cilvēka psihi neviens vairs nešaubās. Vēlams, lai mūzika, ko izvēlies klausīties noskaņojuma uzlabošanai, būtu bez noteikta ritma un mažora gammā. Svarīgi, ka tas, ko dzirdi tev patīk. Ieklausies sevī, kādas emocijas raisās: varbūt der nomainīt disku pret ko citu? Bet dakteris uzsver, ka mūzika nedrīkstētu būt agresīva, skaļa un disharmoniska.

Smaidīt līdz ausīm!

Sejā vaigu galos ir īpaši receptori, kas savienoti ar hipotalāmu smadzenēs – centru, kas atbild par emocijām. Tātad pareiza smaidīšana veicina šā centra darbību un endorfīnu veidošanos. Vēlams praktizēt desmit smaidu ciklu: uz ieelpu pasmaidi, lūpu kaktiņus paceļot uz augšu. Lūpas ir aizvērtas. Holivudas smaids, kad demonstrējam sava zobārsta panākumus, te nederēs! Īsts smaids ir tad, kad paceļas lūpu kaktiņi, bet mute ir ciet. Starp citu, zobu rādīšanu dzīvnieku pasaulē uzskata par agresijas, nevis prieka izpausmi. Uz izelpu atslābini seju.

Palūkojies spogulī – ja smaidot lūpu kaktiņi neceļas uz augšu, palīdzi sejai ar mazajiem pirkstiņiem, caur kuriem, pēc ķīniešu medicīnas pieņēmuma, iet enerģijas kanāls – sirds meridiāns. Smaids ar lūpu kaktiņiem uz augšu ir netiešā smadzeņu masāža, kas veicina endorfīnu rašanos. Smaids palīdz uzlādēt sevi, un tas var kļūt par labu ieradumu.

foto: Aigars Hibneris

Tu trenējies smaidīt, bet prāts saka – problēmas, mīļā, paliek neatrisinātas… Jāzina, ka psiholoģijā izpētīts, – prāts ir tikai 7 procenti no cilvēka enerģētiskā kopveida. Pārējie 93 procenti ir zemapziņa, bezapziņa un citas komponentes. Tāpēc saki savam prātam: mīļais, tu esi krietnā mazākumā, bet man tagad nepieciešams atpūsties.

Vēl vari praktizēt iekšējo smaidu – uzsmaidi savai sirdij un sagaidi, kad sirds tev atsmaida. Atbrīvoties no stresa un galvas sasprindzinājuma palīdz arī elpošanas vingrinājums: ieelpojot domās virzi elpu uz vēdera lejasdaļu un izelpo it kā caur kāju pēdām.

Harmonizēt ķermeņa puses

Vai esi mēģinājusi pamasēt labās auss ļipiņu ar kreisās rokas pirkstiem? Tā, kā to dara pērtiķi. Pamēģini! Būs tāda sajūta, it kā tavu ausi aizskar sveša roka. Jo smadzenes apjūk un nespēj kontrolēt tavu darbību! Šādas neikdienišķas kustības palīdz harmonizēt un izlīdzināt enerģiju abās ķermeņa pusēs. Mēs zinām tādu teoriju, ka labā smadzeņu puslode kontrolē kreiso ķermeņa pusi, bet kreisā smadzeņu puslode atbild par labo ķermeņa pusi. Ja cilvēks daudz strādā, pamatā izmantojot kreiso smadzeņu puslodi, labā ķermeņa puse tiek pārslogota. Netradicionāla auss pakasīšana ir viens no veidiem, kā ķermeni harmonizēt. Darbības laikā pieslēdzas muskuļi, kas iepriekš šai darbībai netika izmantoti un smadzenes tiek trenētas. Bet treniņš, kā zināms, nozīmē kustības, un tās ražo labam noskaņojumam nepieciešamās vielas.

Masēt pēdas

“Žēl, ka masēt pēdas darbavietā ne katram ienāk prātā,” vērtē dakteris Kudrjavcevs. Un iesaka nepamanāmu vingrinājumu, ko pildīt, kaut sēžot pie sava rakstāmgalda. Novelc kurpes un ar pirkstiem kā kāpuriņš ritini pēdas uz priekšu. Ja iespējams, veic pilnu vingrojumu, stāvot kājās. To tā arī sauc – par kāpuriņu: saliecot un iztaisnojot kāju pirkstus centies tikt uz priekšu. Uz kāju pēdām, tāpat, kā uz plaukstām, atrodas visi cilvēka iekšējo orgānu punkti, tāpēc pēdu masāža ir ļoti nozīmīga pašsajūtas uzlabošanai. Noslogojot kāju pēdas, mēs uzlabojam asinsriti ķermenī. Dakteris ik rītu iesāk ar pēdu masāžu, atmodinot savu ķermeni jaunai dienai.