Profesija - ergoterapeits. Ko tas nozīmē?
Ergoterapeits iemāca vingrinājumus, lai mazinātu locekļu nekustīgumu vai tūsku un palielinātu muskuļu spēku, pielāgo palīglīdzekļus vai mājokli, lai uzlabotu cilvēka drošību un nodrošinātu neatkarību.
Esi vesels
2013. gada 4. aprīlis, 16:15

Profesija - ergoterapeits. Ko tas nozīmē?

Jauns.lv

Šīs profesijas speciālistu cilvēki visbiežāk sastop atveseļošanās periodā pēc traumām, dažādām saslimšanām, un, ja ikdienā kļūst grūti veikt svarīgus darbus un brīvi kustēties. Kas ir ergoterapeits, konsultē SIA Terapiju centrs sertificēta ergoterapeite Laura Vegere.

Ergoterapeits palīdz apgūt ikdienai nepieciešamās iemaņas pēc pārciesta insulta, galvas traumām, lūzumiem, nervu bojājumiem, reimatoloģiskajām saslimšanām, apdegumiem un citām traumām, kas izraisījušas kustību traucējumus. Speciālists palīdz atgūt spējas pašam sevi aprūpēt, piemēram, paēst, aizpogāt kreklu, pārvietoties telpā ar palīglīdzekļiem. Iemāca vingrinājumus, lai mazinātu locekļu nekustīgumu vai tūsku un palielinātu muskuļu spēku, pielāgo palīglīdzekļus vai mājokli, lai uzlabotu cilvēka drošību un nodrošinātu neatkarību. Ergoterapeita padoms ļoti noder, ja jāaprūpē guļošs pacients, piemēram, pēc insulta. Mediķis apmāca, kā pareizi pozicionēt un aprūpēt slimnieku, lai nenodarītu pāri ne sev, ne arī guļošajam. Ergoterapeits strādā arī ar priekšlaicīgi dzimušajiem mazuļiem un bērniem. Biežākie traucējumi, kad nepieciešama ergoterapija bērniem, ir dzemdību traumas vai iedzimti defekti, psihomotorās attīstības traucējumi, smadzeņu bojājumi, garīgās veselības vai uzvedības problēmas, autisms, locītavu vai onkoloģiskas saslimšanas, traumas. Ergoterapeita apmeklējumi īpaši ir ieteicami bērniem, kuri savā attīstībā nedaudz aizkavējas – slikti runā un lēni apgūst jaunas lietas.

Ergoterapeits strādā arī ar rokas terapiju - pie dažādām roku traumām, lūzumiem, nervu un asinsvadu bojājumiem vai saslimšanām, kad traucēta rokas funkcijas.  Vienlaikus ergoterapeiti savā darbā izmanto gan dažādas fizikālās procedūras, kinezioloģisko teipošanu, kā arī  izgatavo individuālas ortozes. Ergoterapeits konsultē arī par ergonomikas principu ievērošanu ikdienā un darbā (piemēram, veicot mājsaimniecības darbus vai strādājot ar datoru), lai izvairītos no muguras sāpēm vai roku tirpšanas.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock

Tēmas