Kā kopt sanpauliju, lai tā justos labi un krāšņi ziedētu?
Sanpauliju nedrīkst ne iekaltēt, ne pārlaistīt. Jālaista regulāri, bet nedaudz un, vēlams, ar mīkstu ūdeni.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 2. decembris, 19:02

Kā kopt sanpauliju, lai tā justos labi un krāšņi ziedētu?

Jauns.lv

Dažkārt nākas dzirdēt, ka no sanpaulijas jāuzmanās, jo tā esot indīga. Tā nav taisnība, vienīgi nevajadzētu ļaut kaķiem to grauzt, jo viņu vēderiem tas nepatiks. Savukārt cilvēku veselībai sanpaulija pat nāk par labu, jo lapas ir labs avots telpas bagātināšanā ar skābekli.

Savvaļā sanpaulijas aug Uzambāras kalnos Tanzānijā un Kenijas dienvidaustrumos, tāpēc tās sauc par Uzambāras vijolītēm. Vijolītes gan tās nav, bet šādu vārdu izpelnījušās oriģinālās violetās krāsas dēļ, kas atgādina vijolītes. Selekcijas rezultātā ir radītas dažādu krāsu sanpaulijas: baltas, sārtas, rozā, zilas, raibas, un tās kļuvušas par vienu no iecienītākajām istabas puķēm lielā daļā vēsās Eiropas, savukārt siltākajās zemēs tās audzē arī dārzos un apstādījumos brīvā dabā.

Kā kopt sanpauliju, lai tā justos labi un krāšņi ziedētu?

* Pats galvenais – sanapauliju nedrīkst ne iekaltēt, ne pārlaistīt. Jālaista regulāri, bet nedaudz un, vēlams, ar mīkstu ūdeni. Pašu augu nelaista, jo tas ātri vien nopūs, bet lej ūdeni uz paliktņa. Jāpārliecinās, ka pirms katras nākamās laistīšanas augsnes virsējā kārta podā ir viegli apžuvusi. Ziemā augam nepieciešams mazāk mitruma nekā pārējos gadalaikos.

* Sanpaulijai patīk gaiša vieta, taču ne tieši saules stari, jo tie apdedzina samtainās lapas. Vasarā sanpaulija jutīsies labi aptuveni 22 grādu temperatūrā, ziemā – 18 grādos. Ja būs vēsāks, augs sāks nīkuļot.

* No pavasara līdz pavēlam rudenim ieteicams ik pēc divām nedēļām mēslot sanpauliju ar vājas koncentrācijas pilnmēslojumu, domātu istabas puķēm.

* Sanpaulijas var pavairot pavisam vienkārši: nolauž lapiņu, ieliek trauciņā ar ūdeni un atstāj, lai izdzen saknītes. Jāraugās, lai ūdenī atrastos tikai kātiņš, bet ne lapiņa. Kad saknītes ir pietiekami lielas, lapiņu iestāda augsnē.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock