foto: Shutterstock
Taizemes lidostā kontrabandistu bagāžā atrod sarkano pandu
Sarkanā panda. Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Mūsu mīluļi
2024. gada 7. marts, 15:30

Taizemes lidostā kontrabandistu bagāžā atrod sarkano pandu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/The Guardian

Taizemes muitas amatpersonas arestējušas sešus Indijas pilsoņus par mēģinājumu kontrabandas ceļā no valsts izvest desmitiem savvaļas dzīvnieku, tostarp sarkano pandu un kokvilnas pērtiķi.

Taizemes muitas matpersonas Bangkokas Suvarnabhumi lidostā aizdomās turamo reģistrētajā bagāžā atradušas 87 dzīvniekus, tostarp ķirzakas, putnus un čūskas, ko kontrabandisti mēģināja aizgādāt uz Mumbaju.

Taizeme ir viens no pasaules lielākajiem nelegālās savvaļas dzīvnieku kontrabandas centriem, kur, pateicoties tās bagātīgajai bioloģiskajai daudzveidībai, atrašanās vietai un infrastruktūrai, norit starptautiska tirdzniecība vairāku miljardu dolāru apmērā.

Kontrabandisti izmanto Taizemi, lai tranzītā vestu dzīvniekus un tos pārdotu Ķīnā un Vjetnamā. Pēdējos gados pieaug arī cilvēku kontrabanda uz Indiju.

“Esam noskaidrojuši, ka kontrabandas dzīvnieku vidū ir 29 melnās rīkles ķirzakas, 21 čūska, 15 putni, tostarp papagaiļi - kopā 87 dzīvnieki. Dzīvnieki bija paslēpti bagāžā,” teikts muitas departamenta trešdien, 6. martā, izplatītajā paziņojumā.

Departamenta publicētajās fotogrāfijās redzama sarkanā panda - apdraudēta suga - dzīvnieks aptuveni mājas kaķa lielumā, ar lācim līdzīgu ķermeni, kas lūr no pītā groza.

Tāpat kravā atklāts kokvilnas tamarīna pērtiķis, kas, saskaņā ar ICUN sarkano sarakstu, ir kritiski apdraudēta suga, - tas tika ievietots plastmasas kastē. Atrasts arī sulavesi lāču kuskuss, ko klasificē kā neaizsargātu sugu, - šis dzīvnieks bija ievietots ar līmlenti aizlīmētā grozā. Čūskas un ķirzakas bija iesaiņotas auduma maisiņos un plastmasas pārtikas vannās.

Ja aizdomās turamos atzīs par vainīgiem, viņiem var draudēt 10 gadu cietumsods vai naudas sods, kas četras reizes pārsniedz ievedmuitas nodokļu summu.

Februārī tajā pašā lidostā arestēja kādu mongoļu vīrieti, kuru tur aizdomās par mēģinājumu no Taizemes kontrabandas izvest Komodo pūķus, pitonus un vairāk nekā 20 dzīvas zivis.

Kanita Krišnasami no NVO, kas koncentrējas uz nelegālu savvaļas dzīvnieku tirdzniecības ierobežošanu, sacīja, ka starp Dienvidaustrumu Āziju un Dienvidāziju ir "ļoti augsts un pastāvīgs dzīvu dzīvnieku tirdzniecības līmenis", jo īpaši kopš pēc Covid-19 ierobežojumu atcelšanas atsākusies satiksme.

"Ir prātam neaptverami, cik neticami daudz un daudzveidīgu dzīvnieku sugu kontrabandas ceļā ved pārvadā Dienvidaustrumu Āziju un Dienvidāziju. Pēdējā gadījumā jums ir savvaļas sugas no Dienvidamerikas līdz pat Himalajiem un Indonēzijai," teica  Krišnasami.

Viņa uzsvēra, ka aviokompānijām un transporta nozarei ir iespēja ne tikai atklāt nelegālos dzīvnieku pārvadājumus, bet arī sadarboties ar varasiestādēm, lai identificētu cilvēku tirdzniecības ķēdē iesaistītās puses.