foto: Shutterstock
Kuri ir vieni no bīstamākajiem ziediem kaķiem? To apēšana var beigties pat letāli
Mūsu mīluļi
2024. gada 8. marts, 06:31

Kuri ir vieni no bīstamākajiem ziediem kaķiem? To apēšana var beigties pat letāli

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Sagaidot Starptautisko sieviešu dienu, Kaķu palīdzības centra "Remi" pārstāvji dalās ar noderīgu informāciju kaķu saimniekiem par mīluļu veselībai un dzīvībai bīstamiem augiem un ziediem, kā arī par tiem, kas ir nekaitīgi un tāpēc droši var tikt pasniegti svētkos.

Ir jāņem vērā tas, ka jebkura kaķim neierasta lieta, ko visticamāk kaķis mēģinās ne tikai apostīt, bet arī nogaršot, piemēram tāda kā mājās jaunatnests augs, dzīvniekam var izraisīt vieglu kuņģa kairinājumu, vemšanu un caureju. Tāpēc visus augus un ziedus vērts turēt ziņkārīgajiem mīluļiem nepieejamā vietā.

"Tomēr jāņem vērā, ka ir vairāki augi un ziedi, kuru lapu apēšana var novest pie letāla iznākuma," komentē "Remi" pārstāve Laura Podžuka.

Viens no bīstamākajiem ziediem kaķiem ir lilijas. Jebkura šo ziedu daļa (zieds, lapas, kāts vai pat ziedputekšņi) var izraisīt kaķa organisma saindēšanos. Liliju ziedu daļiņu nokļūšana organismā var būt absolūti nejauša – ziedputekšņi var nosēsties uz kaķa kažociņa un pēc tam nokļūt organismā kažoka sakopšanas laikā.

Kaķa veselību var apdraudēt arī tulpes, acālijas, narcises, neļķes, hiacintes, maijpuķītes un peonijas. Visi šie augi ir indīgi kaķiem, un var būt tiem nāvējoši. Nedrīkst pieļaut, lai kaķi dzertu ūdeni no vāzes, kur stāv šie ziedi. 

Tomēr ir ziedi, kurus var dāvināt ar mierīgu sirdi! Lai gan arī tos ir vērts turēt pa gabalu no jūsu pūkainā drauga, jo, ja viņš tomēr nolems tos nogaršot, tie var izraisīt vemšanu.

Neskatoties uz to, ka ziedu karalienes rozes kātu klāj ērkšķi, kas var traumēt kaķa muti un ķepas, rožu ziedlapiņas un lapas visticamāk kaķim neizraisīs neko vairāk par nelielām vēdergraizēm.

Saskaņā ar ASPCA* pētījumiem saulespuķes, vijolītes, magnolijas, jasmīni un asteres – visi šie ziedi ir pilnīgi droši murrājošajam draugam, pat, ja viņš nolems doties jaunu garšu piedzīvojumos!

Ar pilnu toksisko un netoksisko ziedu un augu sarakstu kaķiem var iepazīties ASPCA mājas lapā.

Ja jūsu mājās vēl nav pūkaina, murrājoša drauga vai arī, ja jūsu māja un sirds ir gana plašas, lai tajās ievestu vēl kādu ķepaini un mainītu viņa dzīvi, "Remi" komanda aicina ciemos, iespējams, ka tieši tur kāds gaida jūs vai tieši tur ir jūsu meklētais sirdsdraugs!

Visus kaķus var apciemot un samīļot, nākot ciemos uz patversmi, kas atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kauguru ielā 10.