foto: Latvijas valsts meži
Alojā atrod savainotu pūci ar niecīgām iespējām izdzīvot; putnu tomēr izdodas atgriezt savvaļā
Alojā atrastā Meža pūce.
Mūsu mīluļi
2024. gada 28. februāris, 18:31

Alojā atrod savainotu pūci ar niecīgām iespējām izdzīvot; putnu tomēr izdodas atgriezt savvaļā

Jauns.lv

Gadumijas izskaņā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbiniece Alojas pusē pamanīja metāla sētā iepinušos meža pūci. Lai palīdzētu putnam, kura spārns negadījumā bija ievainots, neļaujot vairs lidot, tika piesaistīts LVM vecākais vides eksperts un savvaļas putnu rehabilitācijas stacijas “Tiltakalni” saimnieks - Uģis Bergmanis.


“Pūces spārns bija iesprūdis sētas caurumos. Lai gan pārgriežot sētu ar knaiblēm izdevās putnu sekmīgi atbrīvot, tomēr tas nespēja palidot – uz spārna bija redzams ievainojums. Pēc telefonsarunas ar Uģi Bergmani noskaidroju, ka pūci nevajag turēt siltā telpā un jāpiedāvā tai atbilstoša barība. Ar Uģi vienojāmies, ka putnu no Alojas nogādāšu pie viņa – savvaļas putnu rehabilitācijas stacijā Madonas novadā,” radušos situāciju skaidro LVM attīstības projektu koordinatore Anda Neimane.

LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis norāda, ka gadījumi, kad putni, to skaitā arī meža pūces, iepinas metāla stiepļu žogos, tādējādi savainojot sev spārnus, notiek salīdzinoši bieži.

"Andas atrastajai pūcei bija bojāti mīkstie audi, taču kauli nebija lauzti. Šādās situācijās veidojas lokāls audu iekaisums, kā rezultātā putns nevar palidot, nevar medīt un paslēpties no ienaidniekiem, putna izredzes izdzīvot ir niecīgas. Ievainotas meža pūces ir biežākie manas putnu rehabilitācijas stacijas pacienti. Šādos gadījumos ir svarīgi nodrošināt cietušos putnus ar barību un ļaut sadzīt brūcēm," stāsta eksperts.

"Pirmās dienas ievainotā pūce gulēja uz zemes voljēra stūri. Par pūces veselības stāvokļa uzlabošanos liecināja putna uzlaišanās uz koka kluča pēc dažām dienām. Jau pēc nedēļas, aptuveni -30 grādu salā, pūce spēja uzlaisties uz augstākas laktas un labi ēda. Šīs ir pazīmes, ka putnu var palaist atpakaļ savvaļā," atrastās pūces atveseļošanās gaitu raksturo putnu eksperts.