foto: Shutterstock
Silts ūdens tukšā dūšā – ārsts nosauc iemeslus, kāpēc šo ieradumu ikdienā vajadzētu ieviest ikvienam
Noderīgi ikdienā
2024. gada 22. janvāris, 05:31

Silts ūdens tukšā dūšā – ārsts nosauc iemeslus, kāpēc šo ieradumu ikdienā vajadzētu ieviest ikvienam

Jauns.lv

Ūdens dzeršana tukšā dūšā, tiklīdz esi pamodies, ir ļoti populārs ieteikums. Kāpēc siltu? Silts ūdens labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu, un, ja vēdera izeja ir kūtrāka, tad tieši silts ūdens iekustina zarnu darbību. Dari to katru rītu, un redzēsi, kā uzlabojas vēdera pašsajūta. Vesels un labi funkcionējošs gremošanas trakts ir pamats labai pašsajūtai visu dienu.

Tāpat šī vienkāršā metode ne vien uzlabo pašsajūtu acumirklī, bet ilgtermiņā piekopta, palīdz zaudēt liekos kilogramus. 

Runājot ar saviem vairāk nekā diviem miljoniem sekotāju vietnē TikTok, ārsts Kunals Sods nosaucis trīs galvenos ieguvumus šādam ieradumam: paātrina vielmaiņu, palīdz gremošanas sistēmai, uzlabo asinsriti. 

"Teorija ir tāda, ka silts ūdens palīdzēs jums izšķīdināt pārtiku, ko jums parasti ir grūti sagremot. Ir arī pētījumi, ka silts ūdens palīdz aizcietējumu gadījumā,” skaidro ārsts. 

Šis pētījums, uz kuru atsaucās Dr. Sods publicēts žurnālā Gastroenterology Nursing 2016. gadā. Tajā konstatēts, ka dzeramajam ūdenim, kura temperatūra bija 37 grādi, ir labāka ietekme uz zarnu veselību. 

Efektu, ko dod pa maziem malkiem izdzertas vairākas krūzes ar ūdeni, savās grāmatās ir aprakstījis arī dakteris Igors Kudrjavcevs; pēc viņa stāstītā, cilvēkiem tas ļāvis pat samazināt atkarību no miega līdzekļiem, smēķēšanas, alkohola. Tas palīdz arī uzlabot vēdera izeju, un, ja no organisma lielais vairums indes ir ārā, top vieglāk kustēties un domāt, cilvēks nejūtas pārslogots.