foto: Shutterstock
Ko veselībai nodara enerģijas dzēriens?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 21. janvāris, 07:23

Ko veselībai nodara enerģijas dzēriens?

"100 Labi Padomi"

Pārtikas veikalos ir dažādi saldi un krāsaini dzērieni, kas sola papildu enerģiju, fizisko spēku pieplūdumu un pat pacelšanos spārnos. Varētu domāt, ka tas ir brīnumlīdzeklis, kas ļaus padarīt vairāk, aizdzīs nogurumu un liks justies mundri.

Kā pātadziņa organismam

Patiesībā enerģijas dzēriens rada maldinošu mundruma sajūtu, jo satur daudz cukura un saldinātāju, bet straujam enerģijas pieplūdumam seko virkne negatīvu blakņu, tostarp bezmiegs, nervozitāte un atkarība. Kāpēc tā? Enerģijas dzērieni satur kofeīnu, taurīnu, cukuru un tādus stimulantus kā efedrīns, guarāna un žeņšeņs. Kofeīns un taurīns rada enerģijas pieplūdumu, mazina miegainību, pārējās sastāvdaļas paaugstina asinsspiedienu un cukura līmeni, liekot sirdij sisties straujāk.

Šādi dzērieni ne tikai nodrošina enerģijas pieplūdumu, bet jau bez minētajām blaknēm izraisa arī grūtības koncentrēties, bezmiegu, ķermeņa atūdeņošanos, aizkaitināmību, nemieru un atkarību. Tieši negatīvo blakņu dēļ daudzās valstīs enerģijas dzērienus aizliegts iegādāties nepilngadīgajiem, piemēram, Baltijas valstīs tos var nopirkt no 18 gadu vecuma, Lielbritānijā no 16 gadu vecuma. 

Ja vēlies tikt galā ar nogurumu, nedzer enerģijas dzērienus, bet ēd veselīgu uzturu, dzer pietiekami daudz ūdens un velti miegam vismaz astoņas stundas diennaktī. Redzēsi, drīz vien enerģija atgriezīsies!  

Zināšanai

350 ml Coca-cola satur 45 mg kofeīna, kafijas tasē ir 80 mg, 500 ml enerģijas dzērienā – vidēji 150 mg kofeīna. Veselības speciālisti bērniem līdz 12 gadu vecumam iesaka vispār nelietot kofeīnu, 12–18 gadus veciem jauniešiem ne vairāk kā 100 mg diennaktī, bet pieaugušajiem 24 stundās nepārsniegt 400 mg. Uzskata, ka vienā dienā uzņemti 1200 mg kofeīna pieaugušu cilvēku var novest līdz nāvei.

Tēmas