foto: kaboompics/pixabay.com
Kas notiek ar ķermeni, ja uz mēnesi atsakās no kafijas?
Atteikšanās no kafijas sākumā var šķist visai sarežģīts uzdevums, tomēr ir vērts koncentrēties uz ieguvumiem...
Noderīgi ikdienā
2023. gada 4. decembris, 05:49

Kas notiek ar ķermeni, ja uz mēnesi atsakās no kafijas?

Jauns.lv

Kafija ir pārbaudīts veids, kā iegūt tik nepieciešamo enerģijas lādiņu: no rīta līdz mundrumam pēcpusdienā. Lai gan kafijas lietošana ir saistīta ar virkni priekšrocību, ieskaitot Alcheimera slimības riska samazināšanos, garastāvokļa uzlabošanos un pat potenciālu dzīves ilguma palielināšanos, pastāv arī mazāk pievilcīgas blakusparādības.

Piemēram, zinātnieki apgalvo, ka pārāk daudz kofeīna var izraisīt nemieru, bezmiegu, galvassāpes un atkarību no kofeīna.

Kā raksta "Eat This", atteikšanās no kafijas sākumā var šķist visai sarežģīts uzdevums, tomēr ir vērts koncentrēties uz ieguvumiem...

1. Miega uzlabošanās

Kofeīns ir stimulators, un tas nozīmē, ka tas paātrina smadzeņu un nervu sistēmas darbību. Lai gan tas var palīdzēt saglabāt modrību dienas laikā, tas var izraisīt miega cikla traucējumus naktī, kas galarezultātā novedīs pie miegainības nākamajā dienā. Atteikšanās no kofeīna var atgriezt šos efektus atpakaļ, ļaujot jums ne tikai gulēt mierīgāk, bet arī iemigt īsākā laikā.

2. Zobu bojāšanās riska samazināšana

Bez tā, ka kafija ir bēdīgi slavena ar savu zobu krāsošanu, tā ir slavena arī ar to, ka vājina tos. Pētījumi liecina, ka dzērieni ar augstu skābumu var izraisīt emaljas nolietošanos un sabrukšanu. Ņemot vērā kafijas augsto skābumu, atteikšanās no kafijas lietošanas ikdienā var veicināt veselīgākus un baltākus zobus.

3. Jaunāka āda

Daži pētījumi liecina, ka kafijas lietošana var novest pie ādas novecošanās. Tiek norādīts, ka kofeīns palēnina kolagēna — olbaltumvielu — rašanās ātrumu organismā, kas saglabā jūsu ādas elastību. Kad kolagēna daudzums samazinās, āda sāk nokarāties un veidojas grumbas.

4. Pazemināts asinsspiediens

Daži pētnieki uzskata, ka kofeīns var bloķēt hormonu, kas palīdz paplašināt artērijas, kamēr citi uzskata, ka kofeīns izraisa adrenalīna izplūdi, kas izraisa asinsspiediena lēcienu. Lai gan nav pierādījumu, ka kofeīnam būtu ilgtermiņa ietekme uz jūsu asinsspiedienu, tomēr atteikšanās no kofeīna var palīdzēt tikt galā ar tā līmeņa īslaicīgajām sacīkstēm.

5. Labāka uzturvielu uzsūkšanās

Žurnālā "Food Science and Quality Management" publicētais apskats liecina, ka augsts kofeīna līmenis var kavēt uzturvielu uzsūkšanos, ieskaitot B grupas vitamīnus un minerālvielas, piemēram, kalciju, dzelzi un magniju, kā arī var izraisīt tādu vitamīnu kā B6 izsīkumu. Lai gan tiek apgalvots, ka aptuveni 300 miligramu kofeīna (trīs tasīšu kafijas ekvivalents) lietošana vai mazāk dienā šādas sekas neizraisa.

6. Svara zudums

Lai gan melnā kafija praktiski nesatur kalorijas, tas nav populārākais variants. Cukurs, sīrups un augstkaloriju saldais krējums var uzlabot garšu, taču tie var arī palielināt svara palielināšanās iespējamību. Daudziem viena vai divas kafijas tases dienā var pievienot vairāk nekā 500 kaloriju, kas var izraisīt aptuveni puskilograma svara zudumu katru nedēļu pēc atteikšanās no kafijas, saka dietologi.