foto: Shutterstock
Vai balta ziema ir uz palikšanu? Un kādi būs Ziemassvētki? Dabas vērotāja prognoze decembrim daudziem liks vilties
Noderīgi ikdienā
2023. gada 30. novembris, 13:28

Vai balta ziema ir uz palikšanu? Un kādi būs Ziemassvētki? Dabas vērotāja prognoze decembrim daudziem liks vilties

Jauns.lv

Šogad jau novembris pārsteidzis ar pamatīgu sniega segu. Zīmes dabā un nozīmīgajās dienās rāda, ka ziema Latvijas lielākajā daļā atnākusi uz palikšanu. Decembris ar nelieliem atkušņiem paies viegla līdz mērena sala un jauka baltuma zīmē, lēš dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs. 

Dabas vērotājs paredz, ka līdz Ziemassvētkiem gaidāmi mainīgi laikapstākļi, ar nelielu līdz mērenu salu un bez lieliem nokrišņiem. Lielāks sals, ap -15, -20 grādiem būs laikā līdz Ziemassvētkiem un ne ilgāk kā dažas dienas. Ap ziemas saulgriežiem (21. decembris) pastiprināsies vējainu un sniegainu dienu iespējamība.

30. novembrī Rīgu pārklājusi sen neredzēti bieza sniega sega

Rīgā naktī uz ceturtdienu sākās spēcīga snigšana un, atbilstoši laika prognozei, tā turpināsies visas dienas garumā. Novembra pēdējā dienā novērojumu ...

gallery icon

Dabas vērotājs paredz, ka atkusni ātrāk par 10. decembri neredzēt, sals naktīs var pastiprināties līdz pat – 20 grādiem. 

"Mēneša vidū varētu būt dažu dienu atkusnis, kad temperatūra dienas laikā var paaugstināties līdz +3, +5 grādiem. Dažādi nokrišņi. Laikā ap ziemas saulgriežiem (21. decembris) neliels sniegs un sals dienas laikā robežās no -3 līdz -8 grādiem. Skaidrās naktīs -12, -17 grādi,” stāsta Bukšs. 

Decembra otrajā pusē lielākoties nepastāvīgi laikapstākļi. Neliela līdz mērena sala dienas mīsies ar atkušņiem. Šajā laikā gan sniegs, gan sasalstošs lietus un tuvāk jūrai arī lietus. Laiks Ziemassvētku dienās daļā Latvijas ar nelielu salu naktīs un ar temperatūru tuvu nullei dienas laikā. Ziemassvētki Latvijas austrumos rādās būt balti, bet Latvijas rietumos tuvāk jūrai melni vai zaļi. Vēlāk, gada izskaņā, dienas ar nelielu salu nomainīs atkušņi un dažādi nokrišņi. Ceļi slideni.

Kopumā pirmais ziemas mēnesis paies neliela līdz mērena sala, atkušņu un viegla baltuma zīmē. Temperatūra tuvu decembra vidējai. Arī nokrišņi, kas pārsvarā būs sniegs - tuvu normai. Vēlāk, janvāra vidū un otrajā pusē temperatūra var noslīdēt zem mīnus 22 grādiem, bet sniega sega daudzviet var pieaugt līdz pusmetram.

Kūstošais sniegs Rīgas ielās. 23.11.2023

Palielinoties gaisa temperatūrai, sniega kupenas, kas Rīgā šorīt daudzus iepriecināja, ir sākušas saplakt un pat kust, uz ielām veidojot sniega ...

gallery icon